Bořivoj Brdička: Horizon Report 2012

pondělí 5. března 2012 ·

Přehled hlavních zjištění pravidelné výroční zprávy sdružení New Media Consortium a Educause zabývající se trendy budoucího vývoje vzdělávacích technologií z pohledu roku 2012.



Stalo se pravidelnou zvyklostí každý rok touto dobou informovat o zprávě projektu NMC (New Media Consortium) a EDUCAUSE (mezinárodní asociace vysokých škol) Horizon. Ukazuje aktuální vývoj v oblasti vzdělávacích technologií a za 10 let své existence si vydobyla výsostné postavení mezi množstvím podobných na vývoj oboru orientovaných zpráv. Velký úspěch projektu vedl v posledních dvou letech ke snaze vypracovat též místně či na typ škol orientované specializované zprávy. Ta hlavní, jež je jako první publikována vždy v únoru, se zabývá hlavně vysokými školami. Většina informací v ní obsažených se ale dá zevšeobecnit.

Přestože zpráva odhaduje, jaká technologická řešení budou hrát ve školství významnou roli v horizontu příštích 5 let, nejedná se přímo o popis stavu, který v budoucnosti nastane. Hlavním cílem zprávy je pomoci zodpovědným činitelům orientovat se a správně rozhodovat v současnosti. Vzhledem k tomu, že výsledek vzniká diskuzí a dvoukolovým hlasováním letos přibližně padesátky světových expertů nad databází nominovaných technologií, pravidelně dochází k tomu, že se některé položky každý rok opakují. Letos je to zvláště nápadné, protože úplně novou, dosud žádnou minulou zprávou nezmiňovanou technologií jsou pouze tablety. Asi by v této souvislosti mohlo být zajímavé porovnat několik posledních Horizon reportů v přehledné tabulce (minulé letopočty navíc skrývají odkazy na příslušné články publikované Spomocníkem):

2012
1
rok
Mobilní zařízení Mobilní konektivita Elektronické knihy Mobilní aplikace
Cloud computing Volné výukové materiály Mobilní zařízení Tablety
2-3
roky
Zjišťování pozice Elektronické knihy Rozšířená realita Výukové hry
Osobní web Rozšířená realita Výukové hry Analýza výuk. výsledků
4-5
let
Sémantické aplikace Snímání dotyku
a pohybu
Snímání dotyku
a pohybu
Snímání dotyku
a pohybu
Chytré objekty Vizualizace dat Analýza výuk. výsledků Internet věcí


Protože jsme se jednotlivým technologiím věnovali dostatečně již v minulých zprávách, podívejme se tentokrát jen na to, co nového letošní zpráva přinesla.

Časový horizont 1 rok


Mobilní aplikace
Mobilní formy využití počítačových technologií se v Horizon reportech vyskytují od počátku. Mírný vývoj snad lze zaznamenat jen v tom, co konkrétně ta která zpráva zdůrazňovala. Jestliže před třemi lety byly centrem zájmu notebooky a netbooky využívající cloud computing, dnes jsme se posunuli přes chytré telefony k tabletům. Pod pojmem mobilní aplikace se skrývá aktuální trend, který způsobuje velký rozmach využití různých programů přímo na mobilních zařízeních. Je jedno, zda se jedná o platformu Apple iOS nebo Google Android, pro obě lze snadno získat obrovské množství software buď zdarma, nebo za rozumnou cenu. Významný vliv na další vývoj má ta skutečnost, že vyvíjet aplikace pro tyto mobilní technologie může vlastně každý. Model, který byl po vzoru iTunes pro tento obchodní segment zaveden, se ukázal jako velmi úspěšný. Jednodušší verze aplikací jsou volně k dispozici a, chce-li někdo něco víc, stačí, když zaplatí částku ve výši jednotek dolarů nebo dokonce centů.

Vzhledem k tomu, že vlastníků těchto zařízení rychle přibývá a trh je skutečně globální, není nemožné prodat i miliony kopií. Ten, kdo má opravdu dobrý nápad, může touto cestou pohádkově (spolu s vlastníkem platformy) zbohatnout. Proto se dnes výuce tvorby aplikací pro mobilní zařízení věnuje stále více škol a pořádají se soutěže pro studenty (např. aktuálně Berkley Mobile International Collaborative).
Nemohu si pomoci a musím znovu připomenout, že se v případě, kdy by se podařilo jedné soukromé firmě ovládnout trh, dostaneme do velmi nepříjemné situace. Ceny rázem nemusí být lidové a rozdíly mezi chudými a bohatými se zase o něco zvětší.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.