OECD: Jak zlepšit hodnocení žáků

čtvrtek 9. února 2012 ·

EDUin pokračuje v publikování závěrů studie OECD Reviews of Evaluation and Assessment in Education, Czech Republic. Přetiskuje nyní doporučení studie, jež se týkají opatření v oblasti hodnocení, doplňujeme je upřesňujícím popisem vycházejícím z textu studie a přidává krátký komentář vystihující současnou situaci. Na doporučeních je totiž zajímavé především to, jak se rozcházejí s realitou našeho školství. V lepším případě se uvedeným problémem fakticky nezabýváme, v horším jdeme přesně opačným směrem.


Z článku v EDUin.cz vybíráme:

Doporučení OECD: Vývoji standardizovaných národních testů předřadit vývoj standardů, které budou specifikovat cíle, jichž má žák ve vzdělávání dosáhnout


Popis řešení: Je nutné nejdříve vyvinout standardy, které budou zahrnovat cíle vzdělávání ve všech vzdělávacích oblastech. Teprve na základě těchto komplexních standardů lze koncipovat standardizované testy.


Komplexní standardy jsou potřebné proto, aby stanovily cíle v celé jejich šíři, ve všech oblastech vzdělávání, nikoli pouze v těch, které budou předmětem testování. Standardizované testy by neměly být podkladem pro konstrukci standardů, naopak by z nich měly vycházet.


Komentář EDUin: Současné standardy byly vyvíjeny především s ohledem na to, co je testovatelné. Pak ale hrozí, že školy nebudou učit to, co by bylo pro rozvoj žáků třeba, ale jen to, co se testuje.




Doporučení OECD: Omezit nežádoucí dopady standardizovaných testů


Popis řešení: Ministerstvo by mělo znovu promyslet cíle standardizovaného testování a koncipovat testování v souladu s těmito cíli tak, aby byly maximalizovány pozitivní dopady na učení žáků a minimalizovány dopady negativní. Je nutno dodržovat zásady maximální opatrnosti, protože testy budou mít velký dopad na práci škol. Měla by být ustavena expertní skupina, která by průběžně vyhodnocovala dopady testování a navrhovala opatření k eliminaci nežádoucích efektů.


Komenář EDUin: Ministerstvo přes opakované upozornění nezveřejnilo žádný souhrn opatření, kterými chce předejít nežádoucím důsledkům. Za jediné opatření tohoto druhu lze považovat slib, že nevzniknou žebříčky škol podle výsledku testů. V případě státní maturity ale ministerstvo tento slib nedodrželo a zveřejnilo pořadí nejúspěšnějších škol v zemi i v každém kraji.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. února 2012 v 21:35  

Ministr Dobeš svými aktivitami a za podpory ČŠI úplně vybočil z formativního pojetí výchovy a vzdělávání. To naznačila už defacto zrušená evaluace, neboť jeho poradci v čele s p.Klausem si s ní něvěděli rady, nezkoumali kde to má silná a slabá místa. Prostě ji dali k ledu. Jestli to chápu dobře, tak to Bruselu taky vadí.

Až pomine humbuk kolem projektů a jejich peněz, bude tento problém mnohem zřetelnější, ale už ho nebude z čeho a jak řešit. Pokud jeho nástupce/kyně bude reahabilitovat vzdělávací model pro kompetence, budeme si muset vystačit z bídného republikového rozpočtu a vzdělávat učitele v tom, (jestli se ještě nechají) co je činí odbornými a v čem by si jich veřejnost a žáci mohli vážit, .. nikoli jen jako nádeníky znalostí.
Na školy teď nastoupí psychologové a budou zjišťovat, kde jsou ty děti závadové, místo toho, co by se pečovalo o profesionalitu učitele, včetně té emoční a sociální.
Ministerstvo nic nebude promýšlet, pan ministr spěchá a soutěží s časem i sám se sebou, má velmi těžký úkol, utratit ty peníze za každou cenu.
Jedině, že by to Brusel zastavil a řekl, co vám to ti experti nakukali?
Nemáte taky ten pocit, že nám všechny ty příležitosti k rozvoji školství protekly pod rukama?
Mirek

Anonymní řekl(a)...
9. února 2012 v 22:15  

Díky, pane Mirku.

Anonymní řekl(a)...
9. února 2012 v 22:28  

Naprosto přesně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.