MŠMT vítá pohled expertů OECD na záměr ověřování výsledků vzdělávání žáků v 5. a 9. ročnících

čtvrtek 9. února 2012 ·

Česká republika jako člen OECD využila nabídky na expertní posouzení našeho vzdělávacího systému z hlediska hodnocení. Oficiální český překlad zprávy bude k dispozici na konferenci 15. března. Už nyní MŠMT přináší krátké vyjádření k obsahu zprávy.


Návrh na národní standardizované hodnocení Zpráva oceňuje v souvislosti s vážným nedostatkem, který hodnotící systém v ČR podle expertů OECD má:

„V současnosti je národní monitorovací systém pro evaluaci škol výrazně oslaben absencí informací o výsledcích žáků na celonárodní úrovni, tzn., neexistují žádné informace o výstupech žáků, které by byly srovnatelné napříč školami, regiony, nebo v čase.“ (str. 11).

V EU pouze ČR, Řecko, Lichtenštejnsko, Wales a Flandry nemají systém národního testování. Také proto je jako jedno ze závěrečných Doporučení navržen úkol:
„Vybudovat systémový monitoring s národními údaji o výsledcích žáků“ (str. 143). 

Zpráva pozitivně hodnotí zavedení externí dimenze u hodnocení žáků formou tzv. státní maturity:

„Maturitní zkouška obsahuje jak národní společnou část, tak i část specifickou pro školu, na které se podílejí učitelé školy.  Tento model umožňuje takové hodnocení žáků, které je celostátně konzistentní ve formátu i obsahu napříč všemi školami, ale také bere v potaz hodnocení, které je nejlépe realizováno učiteli.“ (str. 52).

Plán na zavedení testování žáků 5. a 9. tříd expertní tým považuje za správnou iniciativu MŠMT, když ji uvádí mezi Silnými stránkami hodnotícího rámce (str. 31) a v Doporučeních k hodnocení vzdělávacího systému i v závěrečných Doporučeních doslova uvádí:

„Jasnou prioritou České republiky pro hodnocení systému je stanovení měřítek výsledků učení žáka.  V současnosti byla zahájena práce na této prioritě rozvojem národních standardizovaných testů pro studenty 5. a 9. ročníků v předmětech český jazyk, cizí jazyk a matematika.  To je hodnotný počin, který může poskytnout národní údaje o výkonu žáků, který bude srovnatelný mezi školami, regiony a v čase, což je zásadní informace pro národní monitoring žákova výkonu.  Hodnotící tým tyto aktivity podporuje, ale vyslovuje varování ve třech specifických oblastech.“ (str. 118).

Zpráva uvádí, co považuje za rizika a jaká opatření ve vztahu k testování žáků doporučuje:

„Za prvé: standardizované testy by měly být úzce spjaté s cíli vzdělávání žáků. 
Za druhé: je třeba si uvědomit, že národní testy měří pouze omezenou část znalostí žáka. 
Za třetí:  hodnotící tým věří, že národní testy na této úrovni by měly být koncipovány pro dvojí účel:
- poskytnout silný pedagogický nástroj učitelům k hodnocení žáků v souladu s rámcovými vzdělávacími programy;
- monitorovat výkon žáka na národní úrovni a pomoci krajským a obecním úřadům v monitoringu jejich vlastních škol.“ (str. 143).

MŠMT si tato rizika uvědomuje. Doporučení OECD jsou v souladu s cíli MŠMT.

Závěrečná doporučení zdůrazňují potřebu standardů: „Vytvořit vzdělávací standardy obsahující cíle vzdělávání žáků dříve, než budou vytvořeny národní standardizované testy“.   Tento požadavek je již naplňován postupným zapracováváním standardů do RVP ZV.

Nutnost: „Omezit nechtěné dopady národních standardizovaných testů“ bude MŠMT řešit zákonnou úpravou po odborném zvážení.

Ke zprávě chystá MŠMT na pondělí 13. února také tiskovou konferenci, která se za účasti prvního náměstka Ladislava Němce a ústřední školní inspektorky Olgy Hofmannové uskuteční ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT od 12.00 hodin.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.