Nové stránky o EU nabízejí dětem zábavu a poučení

neděle 5. února 2012 ·

Evropská komise spustila nové internetové stránky určené výhradně dětem a mládeži: Pro školáky.

O Evropské unii se v současnosti hodně mluví. Není ale vždy jednoduché pochopit, co a jak vedlo k některým rozhodnutím. Jedno je však zřejmé: tato rozhodnutí ovlivňují náš každodenní život. Vědět něco o EU a zjišťovat si nové informace je dobré nejen pro dospělé. I děti by se měly s Unií od útlého věku seznamovat, aby chápaly její uspořádání a fungování.

Komise proto vytvořila internetové stránky Pro školáky. Na stránkách mohou děti hrát hry, odpovídat na kvízy a získávat nové poznatky o Unii a zemích, které ji tvoří. Evropská unie se obrací na výhradně dětské publikum poprvé. Koncepce stránek se proto snaží předávat informace způsobem, jenž je dětem blízký. Záměrem také bylo, aby se děti dozvěděly více nejen o EU, ale také o svých právech.


 Stránky Pro školáky mají tři hlavní části.
  • První část obsahuje zábavné a poučné hry a kvízy pro děti od 6 do 16 let, které vytvořila Komise a další evropské instituce.
  • Druhá část nazvaná „Evropská unie: Jaká vlastně je?“ obsahuje interaktivní mapu a zajímavosti o EU a jednotlivých státech.
  • Třetí část nazvaná „Jaká jsou vaše práva“ obsahuje hry, videa a informace o právech dětí. Tato část je rozdělena do dvou věkových kategorií.
Internetové stránky existují ve všech úředních jazycích Unie, a děti tak mohou hrát hry ve svém mateřském jazyce nebo si vyzkoušet jiné jazyky EU.

Internetové stránky Pro školáky mají svůj protějšek ve stránkách Učitelům, které obsahují didaktický materiál pro výuku evropské integrace. Tento materiál nechala vytvořit Komise a další evropské instituce přímo pro žáky základních a středních škol a skladba materiálů byla konzultována s odborníky na vzdělávání z členských států.

Více informací naleznete na:

2 komentářů:

Pavel Laskavec řekl(a)...
5. února 2012 v 11:59  

Promiňte, ale to je strašný hnus. Myslím, že kdyby politbyro vydrželo až do dnešních dní, postupovalo by stejně. Propagace propagandy na tomto webu je nechutná.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 23:13  

... a poručili dětem, modlit se jak si přálo veličenstvo kat.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.