Martin Rychlík: Případ Baumruk, Zelenka. Školství má pech. Anebo porušuje zákony?

pátek 10. února 2012 ·

Máme tu nejen možný střet zájmů PR ředitele Zelenky. Pochyby budí i uvedení Baumruka do čela příspěvkové organizace.

Mluví se o tom dlouho, ale řešení je v nedohlednu. Jde o dva speciální „kádry“, kteří začali pracovat pro ministerstvo školství. Oba pánové, o nichž se vedou diskuse, se pohybují přinejmenším na hraně právních výkladů.

  • Jiří Baumruk se po ostudě s více než půlmiliardovým projektem SPORT stal bez výběrového řízení ředitelem Národního institutu dětí a mládeže (NIDM).
  • Antonín Zelenka je čerstvě „pověřeným“ ředitelem komunikace na MŠMT, ač působí i v Radě Českého rozhlasu.
Ad Antonín Zelenka
Panu Zelenkovi se věnujme nejdříve. Činnost v jakýchkoliv veřejných funkcích zákon o Českém rozhlase výslovně zakazuje, jak již uvedla například analýza Parlamentního institutu. O odvolání Zelenky z Rady pro možný střet zájmů proto jednali ve čtvrtek dokonce i poslanci. Prostudovali hned tři právní analýzy, které Zelenka předložil: od advokátní kanceláře Kovanda, Tykalová, dále od legislativců z ministerstva školství a od děkana pražské právnické fakulty. Poté si zákonodárci vzali měsíc na rozmyšlenou. „Je pro mě téměř podezřelé vše, co pochází z ministerstva školství, včetně pana Zelenky, v tomto smyslu,“ podotkl dle Mediáře poslanec ODS Petr Tluchoř.


Už v úterý požádala ČESKÁ POZICE o vyjádření tiskový odbor MŠMT. Otázka zněla, zda není uvedení pana Zelenky do funkce v rozporu se zákonem o ČRo 484/1991 Sb., kde se přímo v paragrafu pět píše, že členství v Radě je neslučitelné s „jakoukoliv funkcí ve veřejné správě“ a člen „nesmí jménem (stran či organizací) vystupovat nebo působit v jejich prospěch“, Odpovědět na otázky měl přímo Zelenka, pověřený ředitel odboru.

„K panu Zelenkovi dostanete vyjádření po projednání této záležitosti sněmovnou,“ dostalo se nám lišácké odpovědi, podepsané pro jistotu anonymně celým odborem PR a komunikace.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 1:35  

Katastrofa, proste katastrofa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.