Festival Jeden svět - projekce pro školy

středa 22. února 2012 ·

V průběhu března a dubna se uskuteční již 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Festival začne v Praze, kde se bude konat od 6. do 15. března a v následujících týdnech se pak přesune do dalších 39 měst po celé České republice. Z loňského roku zůstává festival v Benešově, Bílině, Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Děčíně, Hradci Králové, Hrádku nad Nisou, Chrudimi, Jablonci nad Nisou, Kladně, Klatovech, Kralupech nad Vltavou, Liberci, Lounech, Mělníce, Mikulově, Mladé Boleslavi, Neratovicích, Novém Boru, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Poličce, Rožnově pod Radhoštěm, Táboře, Tanvaldu, Teplicích, Třinci, Ústí nad Labem a v Ústí nad Orlicí. Nově se do velké festivalové rodiny také zapojí Počátky, Police nad Metují, Tišnov, Trutnov, Třebíč a Znojmo.

V loňském roce překonala návštěvnost festivalu 100 000 diváků. Na speciální projekce pro školy pak přišlo téměř 46 000 žáků, studentů a jejich pedagogů.

Jeden svět je dnes největším lidskoprávním filmovým festivalem v Evropě a jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci Prahy a celé České republiky. Každoročně se snaží podporovat kvalitní dokumentární filmy se sociální, politicky angažovanou a lidskoprávní tematikou.

Školní projekce

V rámci MFF Jeden svět jsou pravidelně pořádány speciální projekce pro základní a střední školy, a to ve všech festivalových městech po celé České republice. Filmy jsou vybírány s ohledem na věk diváků. Mladší z nich se mohou těšit na kratší filmy z kategorie Jeden svět dětem, které se letos dotýkají témat, jako jsou dětská práva, životní prostředí, chudoba, sociální vyloučení, stáří či život s handicapem. Pro starší žáky a studenty středních škol je určena kategorie Jeden svět pro studenty. V té budou uvedeny snímky k tématům lidských práv v Rusku a Afghánistánu, rozvojové pomoci, stáří nebo občanského aktivismu. Filmy z této kategorie bude také již šestým rokem hodnotit studentská porota. Za dosavadní dobu pořádání školních festivalových projekcí filmy zhlédlo téměř 300 000 žáků a jejich pedagogů. V loňském roce jich bylo 46 000. Školní festivalové projekce pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách.

Odkazy:
Program Jeden svět na školách již jedenáctým rokem nabízí školám vzdělávací sady s dokumentárními filmy a dalšími audiovizuálními materiály využitelnými ve výuce.

Co tzv. sady obsahují?

Vzdělávací sady obsahují vždy vybraný dokumentární film/-y a bývají zpravidla doplněny metodickými příručkami se synopsemi filmů, doporučenými aktivitami, otázkami a odpověďmi k tématu filmu a dalšími užitečnými informacemi. Sada je tak kompletním výukovým materiálem, který vám umožní zasadit dané téma při výkladu do širšího kontextu. Usilujeme o to, aby se učitelům se sadami dobře pracovalo a doprovodné aktivity byly pro žáky nejen poučné , ale i zábavné.

Které sady jsou momentálně k dispozici?
Materiály získáte vyplněním elektronické objednávky.
Další dotazy ohledně objednávek zasílejte na distribuce@jsns.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.