Talentovaným žákům posílá MŠMT 20 milionů korun

úterý 24. ledna 2012 ·

Téměř dvacet milionů korun pošle MŠMT středním školám s talentovanými žáky. V rámci rozvojového programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2011 – Excelence středních škol 2011 si je přerozdělí 291 středních škol.


Pilotní program pro talentované středoškoláky vyhlásilo ministerstvo školství na začátku letošního školního roku. Přihlásilo se 291 středních škol, z toho bylo 161 gymnázií, 37 středních průmyslovek, 23 obchodních akademií, 15 středních odborných škol, 15 středních odborných škol spojených s VOŠ a 33 ostatních středních škol. Církevní školy podaly 5 žádostí.

„Jsem rád, že kromě ověřování výsledků v 5. a 9. třídách a státních maturit, čímž chceme zkvalitnit výuku v základních a středních školách, podporujeme i nadané žáky prostřednictvím rozvojového programu Excelence středních škol 2011. Dvacet milionů korun půjde přímo na platy učitelů, kteří svou kvalitní prací podporují mladé talenty a pracují s nimi,“ zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.

Hlavním cílem projektu je především podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované žáky na středních školách, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků. Záměrem je také posílení zájmu, motivace a aktivity žáků i učitelů účastnit se v soutěžích a zvyšovat si tak úroveň nad rámec školních vzdělávacích programů. V neposledním řadě chce ministerstvo školství podpořit zájem žáků o přírodovědní, technické a další vybrané předměty a vytvořit předpoklady pro přípravu dostatečného počtu špičkových odborníků v preferovaných oborech.

Nejúspěšnější školou v programu Excelence středních škol 2011 bylo Gymnázium Brno – Řečkovice: „Naše škola patří v středoškolské odborné činnosti dlouhodobě k těm nejúspěšnějším. Jsem rád, že můžu prostřednictvím této dotace ještě více motivovat své učitele, aby pracovali s talentovanými žáky i nad rámec svých povinností, ve svém volném čase,“ vyjádřil své potěšení ředitel školy Peter Krupka.

„Tímto programem chceme poskytnout výrazný impulz pro zvyšování kvality vzdělávání v celém školském systému,“řekl na závěr ministr školství Josef Dobeš.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:01  

Jestli to bude stejné jako 4 miliardy na platy učitelů, tak toho na talentované moc nezbyde.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 17:03  

A co takhle "motivovat" i školy s problémovými žáky, aby měli učitelé chuť s nimi pracovat třeba i nad rámec svých povinností a ve svém volném čase (oni to totiž už dělají, ale nikdo jim to nezaplatí).

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 19:03  

Na základní školy se zase, ostatně jako téměř vždy, zapomnělo. Podpora takových zajetých soutěží, jakou je např. Pythagoriáda, jde do ztracena. Ubohé. Samozřejmě, že se předpokládá, že to nadšení základkáři budou dělat pořád zadarmo!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.