Konference na téma: Sexuální výchova na školách

úterý 24. ledna 2012 ·

Sexuologové, pedagogové, lékaři a další odborníci a zástupci občanské společnosti jednali dnes ve Valdštejnském paláci na téma Sexuální výchova na školách. Konferenci připravil senátní Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.


Cílem konference bylo otevřít diskusi k sexuální výchově na školách a na úrovni odborné veřejnosti projednat podmínky a způsoby jejího správného pojetí.

„Při sexuální výchově bychom se měli zaměřit především na tyto tři momenty: adekvátní informovanost žáků a studentů, obrana před sexuálním zneužíváním a zásady bezpečného sexuálního života, včetně ochrany před pohlavně přenosnými chorobami,“ zdůraznil místopředseda výboru pro vzdělávání Marcel Chládek.

„Počty lidí, kteří se ročně nakazí HIV, stejně jako dlouhé řady dětí, které jsou denně vystaveny sexuálnímu zneužívání, dokládají, že se nejedná ani tak o otázku, zda sexuální výchovu vyučovat. Jde spíše o to jak a v jaké míře. Sexuální výchova musí být vždy přiměřená také věku dítěte,“ dodal M. Chládek.

Diskuse v Senátu se zúčastnili mimo jiné prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D. ze Sexuologického ústavu VFN, doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., přednosta Sexuologického ústavu VFN a 1. LF UK v Praze a předseda Sexuologické společnosti ČLS JEP, ředitelka Odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání MŠMT ČR PaedDr. Jiřina Tichá, ThLic. Mgr. Jaroslav Lorman, Th.D. z Katedry teologické etiky a spirituální teologie Katolické teologické fakulty UK v Praze, místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Mgr. Jana Jochová-Trlicová a další.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.