Usnesení Výkonného výboru Jednoty školských informatiků k projektovým záměrům NEDIR a NVDD

pondělí 30. ledna 2012 ·




Výkonný výbor Jednoty školských informatiků konstatuje v návaznosti na zprávu z diskuse nad projektovými záměry NEDIR a NVDD:

Cíl projektu NEDIR je jistě zajímavý, ale máme vážné pochybnosti o jeho realizovatelnosti (i díky chybějící studii proveditelnosti). Každopádně se projekt jeví jako předražený, zároveň upozorňujeme (v případě realizace) na problematiku licencování a tedy další náklady v průběhu udržitelnosti – tak, aby nedošlo k přenášení (a to i nepřímo) vícenákladů na školy a školská zařízení.

Cil projektu NVDD není nijak inovativní, pouze nahrazuje a rozšiřuje již existující řešení. U projektu NVDD považujeme za rozumnější (a levnější) rozšíření stávajícího portálu rvp.cz z hlediska podpory multimediálních portálů a možnosti agregace. Zde nemá nový projekt co nabídnout z hlediska přidané hodnoty – zvláště při délce (cca 22 měsíců) realizace. V případě realizace upozorňujeme na nutnost zvážit problematiku přístupnosti webu a pečlivě řešit udržitelnost projektu (přestože nemusí být formálně ze strany EU vyžadována, bez ní nemá projekt žádný smysl).

V této fázi a tak, jak byly projekty prezentovány, je považujeme za mrhání finančními prostředky. Ani u jednoho projektu není jednoznačně definován cíl a účel projektů (pokud za ně nepovažujeme prosté vyčerpání prostředků).

V případě projektu NEDIR doporučujeme pečlivé zvážení smyslu projektu, přínosné snížení duplicity údajů a byrokracie se dá provést s mnimálními náklady, pouze zefektivněním práce a postupů orgánů poptávajících data.

V případě projektu NVDD doporučujeme, místo předloženého záměru, pokračovat v udržitelnosti a rozšiřování portálu rvp.cz. Finance na tvorbu výukových objektů pak (účelově vázané) rozdělit mezi jednotlivé školy a tak zvýšit efektivitu a důraz na individualizaci využití těchto materiálů.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2012 v 18:28  

Tleskám, pánové! (Nebo jsou mezi vámi i dámy?)

libOl řekl(a)...
1. února 2012 v 15:38  

I dámy ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.