Přemysl Rabas: Zhoršíme dostupnost vzdělání, ale ušetříme…… a krást můžeme dál.

úterý 17. ledna 2012 ·


Reálně hrozí, že nad nejnovějším nápadem ministra školství si ukroutí hlavu i opeřený krutihlav. A ten ji přitom dokáže bez rizika otočit téměř kolem dokola. Což teprve hlavy učitelů, žáků, rodičů žáků, prostě obětí bizarních experimentů ministra Dobeše.


Školy by již neměly být státem financovány pouze příspěvkem na žáka, ale budou navíc zvlášť trestány za nižší počet žáků ve třídě, než je ministerstvem stanovený optimální stav.

Je řada pedagogů, kteří by rádi drželi nižší počet žáků ve třídách, neboť kvalita výuky je pro ně výše než ekonomika. Za stávajících podmínek to možné je. Při realizaci nového nápadu to v mnoha případech možné nebude. Platí sice, že vzdělání především, ale můžeme se spokojit i s druhým místem. Na prvním jsou úspory a rozumná rozpočtová politika. Veřejnost je třeba přesvědčit, že druhé místo je také krásné. I druhým místem lze dokázat, že máme zájem na podpoře vzdělání. Nakonec je to přeci vklad do našich dětí, do budoucnosti.

Jaký však bude ve skutečnosti dopad Dobešových změn. Jsou školy v malých obcích a menších městech, které požadovanou normu třídožáků splnit nemohou. Pan ministr proto rychle přispěchal s optimálním řešením. V takovém případě může školu dotovat obec. Dovedu si živě představit Prahu, Plzeň, Brno, jak přispěje do rozpočtu školy. Tam to ale nebude zapotřebí. A co třeba různé Kotěhůlky v Krušných, Jizerských, Orlických a jiných horách. Při současném nespravedlivém rozdělování daní malé obce dostávají výrazně méně na hlavu než velká města. Místo napravení těchto křivd budeme z rozpočtů malých obcí tahat ještě více. A když obec několik set tisíc ročně navíc neutáhne? Škola se zavře. Žáci si přeci mohou přivstat, prošlapat si sněhovou vánicí cestičku k autobusové zastávce a dojet patnáct, dvacet kilometrů do městské školy. Občasnou kalamitu navíc jistě děti s radostí uvítají. Peníze na dopravu vytažené z kapes rodičů jsou vlastně protikrizovým opatřením a na každý pád tím vším zvýšíme HDP.

A co na to chudák krutihlav?

Všichni, myslím i včetně krutihlava, jsme schopni pochopit, že boj s krizí něco stojí a může i bolet. Některé věci, nebo služby budou dražší, nebo nebudou. Týká se to ale všech? Není to tak, že po boji s korupcí budou chudí chudší a bohatí mnohem bohatší?

Evropská unie podporuje vzdělávání. Miliardy se hrnou do české kotliny takovým tempem, že to ministerstvo nestačí zúřadovat. Pomáhá kdo má ruce a nohy. Firma, která staví asi kvalitní, ale v každém případě pro nás všechny velmi drahé silnice se dala na vzdělávání pro konkurenceschopnost a realizuje nákladný projekt za miliony, aby středním školám přiblížila strojírenství. Vrchní, který již v minulosti vícekrát společnosti ochotně „pomohl“, například si za hubičku pronajal areál chomutovského Kamencového jezera, který mu navíc kamarádi z radnice dál bohatě dotují, má s dotacemi velké zkušenosti. Tam kde jiní dostali z fondu hejtmana na školy a nemocnice sedmdesát procent, dostává on na své podnikání stoprocentní dotaci. Je tedy dost „kvalifikovaný“, aby v rámci operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost realizoval projekt Metodika pro lesnické školy za dvacet pět miliónů z EU. Firmy, které si v Ústeckém kraji rozebraly stovky miliónů z tohoto zdroje by se daly spočítat na prstech jedné ruky. A také k jedné ruce patří. Tím se vše vysvětluje. Ministerstvo školství ušetří státu stamilióny, vytahá peníze z malých obcí, zkomplikuje život rodičům a žákům, a také zruší mnoho malých vesnických škol. Do EU pěkně odvedeme naše státní peníze, které se nám vrátí formou evropských dotací, za které některým z nás naši kmotři dovolí vyrobit pěkné mnohamilionové vzdělávací DVD.

No, nekupte to, když je to tak laciné.


Převzato s laskavým souhlasem autora z jeho blogu na blog.aktuálně.cz.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 12:42  

Přemysl Rabas ze Strany zelených. Když si vzpomenu na řádění zelených úředníků na ministerstvu školství za paní Kuchtové a pana Lišky, je v porovnání s tím administrativa ministra Dobeše sborem excelentních metodiků a správců české vzdělanosti.

Trochu soudnosti by to chtělo.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 12:47  

17. ledna 2012 12:42

Ale tzv. "liškovné" bylo na výplatní pásce příjemné, že jo ?"

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 13:10  

Liškovné se vyplácelo v trávě nebo koksu?

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 14:15  

Mohl by tu někdo z Liškových kritiků napsat, co KONKRÉTNĚ mu na něm vadilo?

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 15:48  

pro 12:42

Nějaký příklad pro připomenutí by to chtělo. Dobešovy zběsilosti máme v živé paměti. Jestli to za Kuchtové a Lišky bylo ještě horší, je mi divné, že se mi ta údajná apokalypsa už po pár letech nějak nevybavuje.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 16:08  

Kritizovat umí každý. Co jste p. Rabasi udělal pro školství Vy osobně, když jste pět let zasedal v poslanecké lavici? Nějak si nemůžu vzpomenout, že byste kritizoval RVP a jejich ne/fungování ve školství, prosazoval třeba návrat ke kvalitním učebnicím, omezení počtu nadbytečných SŠ a znovuzavedení přijímaček ... atd.!

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 18:00  

"návrat ke kvalitním učebnicím"

To myslíte které? Ty se sovětskou tematikou?
A proč by měl pan Rabas kritizovat RVP?
Vy musíte už hodně dlouho učit (tipuji tak 30 let) nebo děláte osobně pro školství v Karmelitské...

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 18:35  

Také si nějak nemohu vzpomenout na "řádění zelených úředníků". Ale toto umíme dokonale - okamžitě kritiku smečovat. Není snad kritika oprávněná? Chceme zánik venkovských škol? Chceme totálně rozbořit naše kvalitní školství? Hurá všichni do městských škol plných vyhořelých rezignujících kantorů, plných frackovitých výrostků těžících z anonymity a neexistující komunikace mezi rodiči a učiteli.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 19:09  

Nepamatuji si, že by Kuchtová nebo Liška cokoliv prosadili. Nelze je proto nijak kritizovat - kde nic není, ani čert nebere. Dobeše už kritizovat lze, protože na co sáhne, to pokazí... A dělá toho tolik, kolik zvládne jen velké stádo slonů v obrovském muzeu porcelánu.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 21:04  

Co udělali "zelení" pro školství? Nic! Naše školství snad léta vzkvétalo a bylo na světové špičce? Jen se dlouhodobě vrší problémy, které nikdo neřeší. Nikdo nepracoval na revizi RVP. Kam se ztratila příprava standardů kvality práce pedagoga a karierní řád? Kdo připravoval projekty OPVK? Byla tu řeč o kvaklitních učebnicích. Kdo si může pořizovat nové učebnice, když ONIV se rok od roku snižují? Problém našeho školství je, že se dlouhodobě nic neřeší. Liška byl v závěru svého funkčního období už jen předseda strany a ne ministr školství.

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. ledna 2012 v 22:19  

Nelze je proto nijak kritizovat

Ono se to o mně moc neví, ale já například nehraju vůbec špatně tenis.
Vsadím se s Vámi o co chcete, ale ve světové špičce nenajdete za posledních čtyřicet let tenistu, který by mne porazil.

Zen řekl(a)...
18. ledna 2012 v 1:08  

Jak to, ze za zelenych se na MSMT nic neudelalo? A co ta kontrola posty (pro znalce BCC)? Mimochodem za ni byl popotahovan Dobes ...

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 6:57  

Nenařídil sledování pošty náhodou šéf kabinetu ministryně Petr Roupec za Kopicové?

Ostatně dnes se pracovníci ministerstva bojí nejen psát své názory do e-mailů, ale nepoužívají pro jistotu ani služební mobily.

Na ministerstvu před pár týdny přibyly další turnikety a plno kamer. Je tam tedy opravdu bezpečno :-x

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 11:37  

No přesně. Roupec, Matějů, Rýdl z Pardubic. To je přesně ta banda, co rozkramařila peníze na školství a teď se vztekají, že je Dobeš odstavil od korýtek.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 15:42  

Pozor na bijce z 11:37!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.