Přečtěte si: Pod Dobešem se třese židle: Evropská unie pozastavila dotace českému školství

pátek 27. ledna 2012 ·

Evropská komise pozastavila Dobešovu ministerstvu školství vyplacení dotací za zhruba 1,2 miliardy korun. Premiér Petr Nečas považuje věc za závažnou a chce o tom s ministrem Josefem Dobešem mluvit.

Z článku Vratislava Dostála v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Premiér Petr Nečas podle mluvčího kabinetu Jana Osúcha hodlá s Dobešem o situaci jednat i v kontextu problémů, které se kolem operačního programu děly v minulosti. „Premiér Nečas očekává, že ministr školství přijde s adekvátními návrhy a postupy, jak zajistit financování tohoto operačního programu," uvedl mluvčí pro ČT24.


Opoziční sociální demokraté oznámili, že během příštích čtrnácti dní svolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, speciálně zaměřenou na téma čerpání prostředků z Evropské unie.(...)


Podle lidoveckého europoslance Jana Březiny ale ministr školství veřejnost mystifikuje. „Slova ministra školství Dobeše o vyřešení problému do dubna jsou taháním veřejnosti i politických oponentů za nos anebo v horším případě svědčí o absolutní neznalosti problematicky čerpání evropských fondů,“ uvedl Březina v dnes vydaném tiskovém prhlášení.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2012 v 20:57  

Mám pocit, že tajně trénuje akrobacii, aby nespadl ani ze židle o jedné noze.
„Premiér Nečas očekává, že ministr školství přijde s adekvátními návrhy a postupy, jak zajistit financování tohoto operačního programu" - no jednoduše, z rozpočtu MŠMT - vycucnout a utéct. A proto se musí rušit a slučovat školy, snižovat platy a výdaje na skutečné vzdělávání atd.

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2012 v 21:05  

"snižovat platy"

???

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2012 v 21:10  

no jistě - nejlepší strategií je balamutit veřejnost tím, že o 3 stovky stoupne nároková složka, ale druhou rukou se sebere veškerá nenároková. To je běžná praxe široko daleko.

Biene řekl(a)...
27. ledna 2012 v 22:29  

Ježišmarjá..kolikrát ještě bude slibovat, že to vyřeší?? Vždyť se ty problémy táhnou pomalu dva roky a za celou dobu nebyl Dobeš schopen rozhýbat ten kolos byrokracie okolo OP VK. Šéfové přes čerpání ESF se na MŠMT mění ve stále kratší periodě a je to k ničemu. Stále audit na audit. K čemu? Stačí se podívat na stránky MMR, jak pomalu se čerpá. A víme to nejméně dva roky i bez auditorů. A co se s tím dělá? Vymýšlejí se další a další přiblblá pravidla, monitorovací indikátory, definice DUMů a všeho možného dalšího a ve výsledku opravdu smysluplně se z dotací využilo možná 10%, zbytek strávila administrace projektů. A to nemluvím o "úžasných" IPn. To jsou analýzy stavu, o němž všichni víme, jaký je, v řádech desítek miliónů. Kdo kdy viděl nějaké výsledky těch analýz? Kdo je kdy použil? Myslím, že opravdu nastal čas, aby ministr odstoupil. Není schopen tohle ukočírovat.

Anonymní řekl(a)...
28. ledna 2012 v 20:13  

"snižovat platy"

???

27. ledna 2012 21:05

Spíše bych to kolego ( kolegyně ) v roce 2013 viděl na těch 20 000,- pro všechny jednotně. První krok byl již učiněn, učitelé byli přeřazeni do platových tabulek nekvalifikovaných. Zda zbude v době krize na nadtarify, to ví jedině Bůh. Tím ale Bobeš není.

poste.restante řekl(a)...
28. ledna 2012 v 21:57  

Zda zbude v době krize na nadtarify, to ví jedině Bůh.

Bůh nejsem.
Ale první informace od rozpočtářů kraje mluví naprosto jasnou řečí.
Tipněte si.
:-(

poste.restante řekl(a)...
28. ledna 2012 v 21:59  

Pardon.
Přehlédl jsem, že zmínka byla o roce 2013.
Takže upřesnění. Na nadtarify nebude už letos.

Anonymní řekl(a)...
29. ledna 2012 v 20:20  

Při sledování celé klauniády MŠMT si uvědomuji, jak chabá náplast je slib pana Dobeše - pokud kleknou prachy z EU, odstoupím.
To už bude všechno v troskách, nejen prachy z EU, odstoupením se nic nenapraví.
Proč žádným jiným způsobem nenesou politici za své tango desolato odpovědnost? Trestnou. Vláda by měla SLOUŽIT v zájmu občanů a ne naopak - ministr školství by měl SLOUŽIT k dobru školství a ne naopak.
Proč má stačit jen odstoupení? Pokud kdokoliv udělá škodu, musí jí nahradit. Za nezaplacený 30 korunový poplatek u lékaře zruinuje exekutor chudého starého člověka. ZA 30 KORUN!
A jak je to tedy s náhradou škod za zruinování českého školství?
A českého státu?

Lékař pacientovi: Vážený pane, máte beďara na nosu, budu vás léčit injekcemi rtuti, dávky budeme denně zvyšovat. Ano, máte pravdu, při aplikaci stejného preparátu chcíply všechny krysy v labině. Ale to nic není, jde pouze o technický problém - říkal to i primář a ředitel nemocnice včetně ředitele zeměkoule.
Chápu, že máte obavy o svůj život.
Mohu vám zaručit následovné: pokud tuto léčbu nepřežijete, odejdu z této nemocnice - do nějaké jiné ..... Takže opravdu můžete být vy i vaši pozůstalí v klidu, své sliby vždy čestně plnim /jak uznám já sám za vhodné :-)/.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.