Přečtěte si: Hrrr na něj

pondělí 9. ledna 2012 ·

Naši politici i novináři mají už dlouho snadný terč. Je jím ministr školství Josef Dobeš. Velmi pěkně se do něj strefuje, velmi pěkně se odvádí pozornost veřejnosti k triviálním nedostatkům, zatímco důležitější záležitosti zůstávají stranou, takřka bez povšimnutí.

Z článku Jiřího Wagnera v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Útoky na občanské demokraty Schwarzenbergově straně nevyšly (kdo si dnes ještě vzpomene na Alexandra Vondru a kauzu ProMoPro?), a tak se soustřeďuje na nejslabší článek koalice. Pokud má TOP 09 skutečně záměr dovést zemi k předčasným volbám, je pro ni nejvyšší čas vládu rozbít - aby lidé mohli jít k volbám ještě před skončením prezidentského mandátu Václava Klause nebo aspoň v době, kdy ještě nebude mít zformovanou případnou politickou stranu, s níž by mohl do boje vytáhnout - a k hrůze všech navíc třeba i uspět. (Samozřejmě, že Klaus tohle v úmyslu vůbec mít nemusí, nicméně jako eventuálního protivníka se ho politici obávají právem.)


Je-li tomu tak, nutno přiznat, že VV takovému plánu svými ztřeštěnými nápady jenom nahrávají. Nad tím posledním, s rušením a slučováním ministerstev oplátkou za podporu církevních restitucí, oprávněně kroutí hlavou nejen jejich koaliční partneři.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 11:59  

Autor článku píše:
"Když někdo něco zkouší, samozřejmě taky může udělat chybu."
To je sice pravda, ale když něco zkouší někdo sice "akční", ale věci absolutně neznalý a ještě k tomu manažer "na baterky", tak to nemůže dopadnout jinak, než že vrší chybu na chybu a potvrzuje slavné úsloví "iniciativní blbec horší třídního nepřítele".

Autor článku si sice obratně vybírá případy typu "polévky" či "přestávky", kdy se na výsledku svojí pitomostí podepsali rukou společnou a nerozdílnou Dobeš i velká část novinářů (jednou z výjimek je zde neustále napadaný Feřtek), ale zcela pomíjí katastrofy typu předražené a neefektivní maturity a jiná plošná testování, chaos a plýtvání (ne-li rovnou "odklánění" stamiliónů) při čerpání z evropských fondů, totální manažerské chyby typu naprosté nekomunikace či střídání přímých podřízených jak na orloji...

Jan Hučín řekl(a)...
10. ledna 2012 v 15:36  

Předražené a neefektivní maturity

Reforma maturit je drahá, o tom žádná, ale přeptejte se radši předchozích ministrů, proč to stálo tolik a tak dlouho to trvalo. Ministr Dobeš to konečně aspoň rozjel a ukázalo se, že to zas není tak totální průšvih.

ne-li rovnou "odklánění" stamilionů

Podezření se vysloví snadno. Můžete prosím uvést konkrétní příklad, kdy můžeme ministra Dobeše důvodně podezírat, že někomu přihrál stamiliony z ESF?

Luděk Blaha řekl(a)...
10. ledna 2012 v 16:14  

že někomu přihrál stamiliony

O kvalitě "přihrávky" může rozhodnout jenom soud.
O "odklonění" si může, pane Hučíne, udělat úsudek i běžný občan, porovná-li cenu obvyklou s cenou státem hrazenou. Do odklánění spadají i zakázky předražené, popřípadě zcela zbytečné a tedy peníze legálně prošustrované.

Anonymní řekl(a)...
10. ledna 2012 v 16:39  

Navíc, pokud jsem správně pochopila princip čerpání z ESF, zaplatí se projekt z rozpočtu, pak se předloží EK a ta ho buď schválí, nebo ne. Když ne, zůstává uhrazen státním rozpočtem. Je to tak? Pokud ano, je to nad slunce jasnější.

Anonymní řekl(a)...
11. ledna 2012 v 9:53  

Nemohu si pomoci, ale je jasné, že ministr Dobeš se stal honěnou zvěří. Strana Vv je skutečně stranou, která se omylem dostala do parlamentu, nečitelnou, plná oportunizmu.
Ministr Dobeš /je to můj subjektivní názor/ to se školstvím myslí upřímně. Jistě pro ty, kdož se rádi pohybují v kalných vodách, jejich pročištění je nepříjemné. Navíc seštíhlení administrativního aparátu na MŠ a podřízených institucích mu nadělalo dost nepřátel.
Sám je však nedůsledný: navrhne nějakou změnu, tu mu sepsují novináři a pedegagogičtí novátoři a tak i pan ministr musí couvnout.
Je to tak časté, že sám vypadá nedůvěryhodně.
S testy naprosto souhlasím. My přece víme, že úroveň vzdělání šla rapidně dolů. Je však třeba zjistit kde jsou největší nedostatky, analyzovat jejich příčiny a pokusit se o nápravu. Že se na tom přiživují různí chytráci? A je to snad v některém jiném oboru naopak?
Máme snad kontrolní mechanismy a soudy!
Přebytek středních a vysokých škol má zásadní podíl na úpadku vzdělání. Vyrábějí se papíroví intelektuálové, kteří jsou na úrovni někdejších žáků základních škol.

Anonymní řekl(a)...
11. ledna 2012 v 11:09  

11. ledna 2012 9:53

Zas tak bych ho nehájil. Těch jeho průserů jsme napočítali okolo 31. Počínaje rodinným fotem za 70 000,- z peněz daňových poplatníků až po statisícové odměny pro pracovnice bez VŠ, které na postech pracovaly jen několik měsíců. No prostě ABL.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.