Nenechte se okrást při nákupech licencí software!

pondělí 23. ledna 2012 ·

Přestože jsou zvýhodněné licenční programy pro školy popsány na webech výrobců a prodejci by měli být o nich informováni, stále dochází k prodejům předražených řešení, na které doplatila celá řada škol. Ztráta se může pohybovat v řadu desítek tisíc korun, které by škola mohla použít na nákup dalších pomůcek. Dnes vás seznámíme se dvěma případy, na které v uplynulých měsících doplatily dvě školy v projektu EU peníze školám.

První škola doplatila při nákupu tří desítek počítačů na lenost prodejce, který nezkontroloval, zda škola není zahrnuta do seznamu MŠMT v rámci programu Microsoft Partners in Learning School Agreement, zaměřeného na vzdělávání a rozvoj informační gramotnosti v regionech se špatnou socioekonomickou situací, kde je možné získat dvě významné položky za speciální cenu:

  1. Upgrade operačního systému Microsoft Windows Professional za cenu 0,- Kč (zdarma).
  2. Programový balík Microsoft Office Professional za cenu cca 100 Kč/PC/rok.
Tato speciální nabídka bude v České republice dostupná pro 15% základních a střeních škol registrovaných v síti českých škol nacházejících se v ohrožených regionech.

Dodavatel počítačů prodal škole obě výše uvedené položky za cenu zhruba 3000 Kč pro každé PC a škola tak zbytečně utratila téměř 90 000 Kč.

Druhé škole, malotřídce, prodejce při dodávce počítačové učebny se 16 PC prodal 16 výše uvedených licencí a přístupových licencí CAL za cenu zhruba 3500 Kč pro každé PC, tedy za 56 000 Kč celkem. Přitom mohla škola využít nového programu Microsoft School Agreement Enrollment for Education Solutions, kde se licence (Windows 7, Office 2010 Pro Plus, Core CAL, Enterprise CAL) pronajímají podle počtu pedagogických pracovníků ve škole používajících k práci PC. Druhá škola má sedm pedagogů a mohla uvedené licence získat pronájmem za zhruba 12 000 Kč ročně (částka by tedy pokryla 5 let pronájmu). V této částce by ale místo trvalé licence aktuálních produktů pro 16 počítačů zároveň získala licence pro všechny stávající i nově zakoupené PC ve škole, možnost instalace produktů i na domácí počítače pedagogů, po celou dobu pronájmu možnost upgrade na nové verze a další výhody.

Při nákupu licencí software musí být školy ostražité, protože řada prodejců nabízí licence bez jakéhokoli pokusu o optimalizaci nákladů.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 8:33  

Neznám prodejce, který by iniciativně hledal způsob, jak prodat co nejlevněji.

poste.restante řekl(a)...
23. ledna 2012 v 9:23  

Naopak distributor může jít klidně dočasně i pod cenu, v očekávání zisků v budoucnosti.
Platí to jak pro drogy, tak i pro produkty Microsoftu.
Opravdu není důvod, proč by školy měly platit více, nežli je nezbytné.
(Nemluvě o skutečnosti, že by vlastně měl spíše Microsoft platit školám za to, že mu zdarma vzdělávají budoucí zákazníky a uživatele.)

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 9:48  

Microsoft ve svém PR článku opomněl několik drobností. Je to, že se licenční poplatky musí platit ze VŠECH počítačů ve škole bez ohledu na to, co je na nich nainstalováno, např. Linux, anebo již byl sw na ně jednou zakoupen. Dále to, že místo jednorázového poplatku, na což školy většinou mají, musí platit každoročně nájem. Už za 3 roky se cena za pronájem a cena trvalé licence srovná. Ten, kdo chce opravdu ušetřit, tak si nekupuje zbytečně M$ Server, současně si ušetří pracné licencování CALů a dále používá Open sw, např. OpenOffice, GIMP atd.
Miroslav Bečev

Janek Wagner řekl(a)...
23. ledna 2012 v 11:11  

Pane Bečeve, opět máte problémy s pochopením psaného textu: v článku se píše o licenci Microsoft School Agreement Enrollment for Education Solutions, kde se licence nepronajímá na PC, ale na pedagoga. Ve většině škol je počet pedagogů výrazně menší než počet PC. Navíc má tento způsob licencování řadu dalších výhod: upgrade na nové verze, možnost instalace na domácí počítače atd. Pokud má škola 7 pedagogů a více než 20 PC, tak opravdu nemá smysl kupovat jednotlivé licence v Select Plus. Pokud někdo používá linuxový server nebo OpenOffice.org, může samozřejmě ušetřit, ale pokud používá a kupuje licence Microsoft, měl by zvolit tu nejvýhodnější.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 21:13  

Otázka licencí je v dnešní době velmi ožehavé téma.
K první možnosti bych řekla toto: Upgrade znamená, že počítač má zakoupený operační systém. Dříve se mohly zakoupit multilicence (po ukončení životnosti pc, mohla licence přejít na jiný pc) či tzv. licenci MAC. Jinou možnost, než zakoupit licence při nákupu nových pc, škola nemá. Takže škola ušetří pouze za licence Office. Také je otázka, jaké požadavky si do výběrového řízení zadala sama škola. Pokud vím, tak před dvěma lety se změnily podmínky na nákup licencí operačních systémů Microsoft Windows a musely se sepsat smlouvy, kdo bude škole dodávat operační systémy. Takže pokud nemá škola pc od tohoto dodavatele, měla by si koupit OEM licence. Ale zase záleží na té škole, jaké si zadala podmínky. Prodejce, je totiž od slova prodat.

K druhému řešení: toto je novinka, ale je tam napsáno, že se zakoupí balíček plných licencí pro všechny pedagogické a nepedagogické zaměstnance školy (to není jen 7 učitelů). Takže jakých 12 000,- Kč. A zase je tu smlouva, kterou škola měla už dříve podepsat s firmou, která ji případně dodá zvýhodněné licence.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 21:50  

Anonym 21:13,

nemáte pravdu, OEM samozřejmě koupit musíte vždy, v případě většiny škol však nikdy nemáte všechny počítače nové, v případě nájemní smlouvy však uprade na poslední verzi OS ve verzi Professional (nové školy můžou kupovat s levnějším Home třeba) máte na všechny PC ve škole, tedy i notebooky a starší počítače nebo třeba repase z banky apod. - pro správce velké školy samozřejmě věc k nezaplacení, zvláště, když je to v rámci té smlouvy zadara. Úspora na aktuálních verzích Office je také značná. U druhého případu - samozřejmě u malých školech je stav takový, že je většinou 2-3x více PC než zaměstnanců pracujících ve škole s PC (nepočítá se do toho samozřejmě třeba uklízečka nebo kuchařka, která s PC nikdy nepřijde do styku). V uvedeném případě samozřejmě nevím, zda autor myslí jen učitele nebo všechny zaměstnance (píše podle počtu pedagogických pracovníků, podle dostupných materiálů jde ale skutečně o zaměstnance pracující s PC, takže např. i účetní apod. ale to zase asi na malé škole nehrozí, že by měli účetní na plný úvazek). Spočítat si to asi umí každý pro svou školu sám, tak nevím, o co se tu vlastně přete.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 10:05  

Na malé školy účetní dochází např. na 1 den v měsíci a něco tam na počítači dělá, takže licence i pro ni. A kuchařka si musí zjistit, kolik čeho má vyfasovat ze skladu, když vedoucí je mimo, takže další dušička. V tu ránu, aby ředitel nemohl být popotahován, tak raději nakoupí licence pro všechny.
U různých typů grantů z EU musíte vyhlašovat výběrové řízení, takže nemůžete sepsat smlouvu na částečnou dodávku s dodavatelem, který je mimo výběrové řízení. Dokonce nesmíte uvést v požadavcích, že chcete MS Windows7.
Čili hned začátek PR článku je zavádějící - pokud šlo o výběrové řízení, tak nesměla škola podepsat smlouvu s M$. Výpočet je také zcela falešný - OEM nebo GGK verzi Windows se nevyhnete, tu musíte koupit. Pokud kupujete značkové počítače, tak cena Windows je v bundlu s počítačem a jiná cesta nevede. Rozdíl v ceně Home nebo Pro je v bundlu minimální. Licencování Windows je na PC, nikoli na uživatele. Pokud překřížíte licencování viz návrh, tak musíte koupit obě licence - jak OEM atd. pro počítač, tak upg na uživatele. Letos je upg. zdarma, ale nikdo neví, jak dlouho.
A navíc, mluvíme o pouze 15% škol, které tohle můžou podniknout. Zbylých 85% musí platit jako mourovatý.
Miroslav Bečev

Janek Wagner řekl(a)...
24. ledna 2012 v 11:04  

Pane Bečeve, opět servírujete naprosté pitomosti. Za zaměstnance je považován jen ten s úvazkem více než 200 hodin ročně a používající v rámci svého pracovního zařazení PC školy.

V článku jsou popsány dva konkrétní případy spojené s nákupem licencí. V prvním případě šlo o nevyužití licence PiL, která se týká více než 1600 škol, v druhém o nevhodný prodej licencí Select Plus.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 15:59  

Je mi líto, ale neumíte kalkulovat. Je obtížné porovnávat jednorázové ceny nákupu a ceny pronájmu. Vždy je to potřeba vztáhnout na určité časové období, asi nejlépe na životnost počítače. Ta je u plechu 5 let, u notebooků 3 roky.
Pokud škola zaplatila jednorázově cca 3000,- za balík licencí na 1 počítač, tak dosáhli velmi slušnou cenu. Pravděpodobně byla využita finta s Concurrent Update na Windows.
Licence se vztahuje "pro všechny zaměstnance pedagogické i nepedagogické s přístupem ke kvalifikovanému počítači". Pokud volně vztáhneme výraz "zaměstnanec" i na externí ekonomku, tak pro ni musí být koupená licence v rámci smlouvy. Pokud ne, tak na počítači hospodářky musí být plná licence, protože na něm ekonomka většinou pracuje.
Taktéž upozorňuju, že počet licencí nesmí poklesnout pod počáteční, i když by Dobeš srazil počet učitelů na polovinu a jídelnu pronajal.
Miroslav Bečev

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 18:07  

Pojďme spolu kalkulovat a sbírat informace přímo od zdroje: 30 nových počítačů s licencí.Škola využívající program PILL. K Hardware nového počítače musím koupit OEM licenci - OEM (Original Equipment Manufacture)OEM licence je určená pro nákup s novým počítačem. Pořizovací cena licence formou OEM softwaru je nižší než při nákupu stejného produktu formou FPP. Licence pořízená formou OEM zůstává po celou dobu užívání produktu vázána na počítač, na který byla prvotně nainstalována. S tímto počítačem může být dále prodána nebo převedena na dalšího uživatele. Licenci k softwaru pořízenou formou nákupu OEM softwaru nelze přenést na jiný počítač – v případě likvidace počítače nebo jeho vyřazení dochází zároveň k zániku licence.
Cena Microsoft Windows 7 Professional CZ 32bit OEM SP1
operační systém v české jazykové verzi, DVD, obsahuje aktualizace Service pack 1 je 3 450,-.
To zatím nechci licence MS OFFICE.

Teď teprve mohu použít výhody PILL - Všechny multilicenční programy obsahují pouze licenční upgrade operačního systému. Pro použití upgrade licence na příslušných počítačích je nutné pro ně mít zakoupenou a nainstalovanou tak zvanou „podkladovou licenci“. Podkladovou licenci lze získat jako FPP nebo OEM licenci.
• Podkladové licence pro upgrade operačního systému
Následující operační systémy lze použít jako podkladové licence:
• Windows 7 – všechny edice
• Windows Vista – všechny edice
• Windows XP – všechny edice
• Windows 2000 Professional
• Windows NT Workstation 4.0
• Windows 98
• Mac OS – i u této licence lze použít upgrade licenci pouze na počítači, kde je nainstalovaný tento operační systém.
Žádný další operační systém není považován za kvalifikovaný a nelze ho tedy použít jako podkladovou licenci.

Pokud tedy škola neměla z minulosti zakoupeno 30 licencí XP -a to ještě multilicencí(mohla vyhodit 30 starých pc) a na ně by pak uplatnitla upgrade, neměla při nákupu nových počítačů jinou možnost.
Vše převzato z webu Microsoft pro základní školy.
Takže, když škola dostala balíček operační systém a MS Office za 3000,- Kč, tak vlastně ušetřila.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 8:42  

Děkuji za rozepsání, přesně tohle jsem měl na mysli.
Ještě bych dodal, že pokud škola zrušila 30 PC, tak stejně by musela koupit podkladové licence na nové PC, protože lze oprávněně předpokládat, že na starých neměla krabicové verze a multilicence je pouze jako upg.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 9:11  

Kriste pane, tady se to hemží spoustou lidí, kteří ač neví, která bije, tak mají tendenci se ke všemu se svými zcestnými úvahami připojovat.

OEM licence Windows - v případě, že pořizujete OEM licenci s novým počítačem, tak podkladová licence vychází na ca. 500-1600 Kč dle výrobce a dodavatele. Navíc pro použití v upgrade režimu rozhodně nemusí jít o Windows 7 Professional, postačí i Starter, když na to přijde. Vámi uváděných 3450,- nákladů per PC je tedy zcela mimo mísu.

To by ale nebylo vše, v čem jste absolutně mimo mísu - licence ze Select Plusu jsou samozřejmě v také pouze upgradem, takže tu OEM licenci potřebujete samozřejmě i u ní a tím se celý Váš padesátiřádkový výplod fantazie stává úplně zbytečným. Náklady na OEM jsou tedy samozřejmě v případě obou akademických programů úplně stejné.

Kalkulace Wagnera je na místě - pokud mohli mít něco za ca. 3.300 ročně a pořídili to odhadem za 100-105.000 s DPH (za 3000 bez DPH určitě Select Plusové licenci neměli), tak by patřilo takovýho obchodníka, co jim to prodal nakopat minimálně do zadní části těla, jestli na něj spíš nepodat trestní oznámení.

V případě pořízení repasovaných počítačů třeba z banky by tato úspora byla ještě markantnější (nulové náklady na PC a nulové náklady na podkladovou licenci) - ale to by bylo na jinou diskuzi.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 12:46  

Dotaz na Českou školu: pokud je to možné, pokud se o těch případech ví, proč nám neřeknete, kdo tam ty počítače s drahými licencemi dodal? Nebo je to zase jen povídání o tom, jak to všichni dělají špatně, ale nikdy se na nikoho neukáže? Pak se nedivte, že se to ke školám nedostane a nemůžeme vědět všechno.

Díky, myslím si, že za všechny diskutující.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 13:27  

Pane z 25. ledna 2012 9:11: Jste z levného kraje. Zjistěte si, kolik stojí základní OEM verze Windows a počítejte cenu s DPH. Rapidně se liší, jestli je přibundlovaná ke značkovému počítači nebo k montovanému. Na W7 Starter tam nenarazíte, spíš na W7H nebo W7Pro. Vy totiž ve své kalkulaci vůbec s cenou podkladové licence nepočítáte, tak Vám to nemůže v životě vyjít.
A počítače z banky řešit nemusíte, tam je přesně ta licence, jakou potřebujete.
Vraťte se z akademických a PR výšin na zemi a zkuste se podívat, jak to na školách chodí. A znovu opakuju - 85% škol se tento celý PR článek netýká, takže se dohadujeme v podstatě zbytečně.
Miroslav Bečev

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 15:26  

Bečev: rezignuji, nemá smysl se s Vámi přít. Zcela Vám uniká merit věci, navíc z mně nepochopitelných důvodů plácáte hlouposti a překrucujete to, co je o pár řádků výše jasně vysvětleno a co si každý může zjistit, ověřit a hlavně spočítat a vkládáte mi do úst (nebo spíše klávesnice) nevyřčené (nenapsané). Naopak důvod Vašeho konání uchází mně, nechápu ho. Prosím autora článku (Wagner?), aby uveřejnil, o které školy jde a o které prodejce HW jde. Skoro bych se vsadil, že u jednoho bychom Vás pane Bečev našli na seznamu zaměstnanců. PR tu totiž děláte jen Vy a to podobným prodejcům.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2012 v 19:38  

Myslím že školy by měli více využívat kvalitní GPL produkty OS jako jsou
fedora,ubuntu,suse,centos apod.
redhat,debian,atd
velmi kvalitni office
OpenOffice,Libreoffice,nebo dokonce google docs,
které dnes využívají renomované zahraniční firmy,
a nezaplatí ani haléř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.