Michal Hašek: Kraje zásadně odmítají návrhy reformy regionálního školství vytvářené v duchu Jiráskova „Proti všem“

úterý 17. ledna 2012 ·

Ministr školství velkolepě prezentoval další z jeho plánů na „záchranu“ vzdělávacího systému České republiky. Kraje České republiky však s návrhy změn v systému regionálního školství, jak je nyní navrhuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, jednoznačně nesouhlasí. Tyto kroky budou v konečném důsledku znamenat prakticky masovou likvidaci základních a odborných středních škol. Ministr také zcela v rozporu s principy reformy veřejné správy, která vložila odpovědnost za základní školství městům a obcím a za střední školy krajům, opět centralizuje kompetence MŠMT.



Navíc, i tato poslední reforma, vzešlá z kanceláří ministerstva školství, bohužel postrádá jakoukoli seriózní analýzu či oporu ve statistických údajích. Přesto chce pan ministr provést radikální změny, které nejenom dle odhadů krajů, ale i Svazu měst a obcí a řady odborníků povedou k masivnímu zhoršení dostupnosti a kvality základního a středního vzdělávání.

Kraje si velmi dobře uvědomují demografický vývoj naší společnosti a na rozdíl od ministerstva již řadu měsíců pracujeme na optimalizaci středního školství v našich krajích. Například v Jihomoravském kraji bylo sloučeno 32 středních škol do 16 nových a proces optimalizace nebyl dosud uzavřen. Ale tento nepříjemný a nepopulární proces kraje realizují na základě hluboké a detailní znalosti potřeb našich krajů, jejich obyvatel a zaměstnavatelů. Kraje a ani města proto nepotřebují od ministerských úředníků v Praze radit, jaké obory a kolik míst na školách je pro udržení dostupného a kvalitního vzdělání třeba.

Stejně tak zavádění novinek jako je „optimální třída“ či nová kategorie tzv. „odborné hodiny“ a její finanční dotace přináší regionálnímu školství hlavně problémy, nikoli pomoc či zlepšení. Optimální třída znamená, jak podle Asociace krajů České republiky, tak i dle názoru starostů ze Svazu měst a obcí, a to napříč politickým spektrem, masovou likvidaci základních škol. Zavádění normativů odborné hodiny pak zase velmi tvrdě postihne odborné a učňovské školství a výrazně ovlivní konkurenceschopnost nejenom krajů, ale následně i celé ČR. To je ale v příkrém rozporu s deklarovanou vládní snahou o zvyšování konkurenceschopnosti České republiky. Vláda a její ministři by si tedy měli ujasnit, jaká jejich reforma či názor má přednost.

Považuji také za neuvěřitelné, že ministr Dobeš v rámci navrhované reformy velmi potichu navrhuje zvýšení podpory soukromým školám. A to i na úrovni provozního financování, kde dosud z důvodu příjmů ze školného soukromé školy dotovány nebyly. Je absurdní, že stát snižuje podporu veřejnému školství a tyto peníze plánuje převést do školství privátního. To je další důkaz posupné likvidace rovného přístupu k bezplatnému školství.

Asociace krajů České republiky proto navrhuje, aby ministr školství Dobeš současnou podobu reformy, vytvořenou zřejmě na základě jeho oblíbené četby Jiráskova „Proti všem“, opustil a ve spolupráci se všemi zřizovateli, tedy i kraji a městy, připravil její novou podobu. Pro kraje ČR je rovný přístup ke vzdělání stejně důležitý, jako jeho ekonomická efektivita. Budeme proto hájit kvalitu a dostupnost veřejného vzdělávání jako základní atribut evropského sociálního státu a nepřipustíme jeho likvidaci.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 17:47  

Nebylo by správnější, aby Asociace krajů žádala po Dobešovi i opuštění funkce ministra? Pokud jde starostům a hejtmanům opravdu víc o jejich občany než o strany, měli by to udělat! Být oblíbeným, spravedlivým a moudrým panovníkem uspokojí určitě víc, než ustrašeným, zkorumpovaným straníkem na 4 roky.

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 20:14  

Samozřejmě, že kraje odmítají. Protože jim jde o zachování možnost ukrajovat ze školních peněz podle svého uvážení na svoje krajské záležitosti. Nový způsob financování jim to zatrhe, a proto tak řvou.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2012 v 8:50  

Nevím, kam to napsat - k tématu školství to nepatří - zdánlivě.
Přednáška Petra Staňka, Ing. Csc.
V jeho přednášce je i zmínka o praktikování tělesných trestů pro zaměstnance /cca 12. minuta/.

http://tribun.bloguje.cz/900257-ing-petr-stanek-csc-na-konferenci-v-luhacovicich.php

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.