Marcel Chládek: Návrh ministra Dobeše na reformu financování regionálního školství je chaotický, nekoncepční a nebezpečný

pondělí 16. ledna 2012 ·

Sociální demokracie považuje takzvanou reformu financování regionálního školství, kterou dnes představil ministr Josef Dobeš, za nekoncepční s tím, že by při spuštění zlikvidovala celé regionální školství v naší zemi.



Mezi hlavní negativní dopady, které obsahuje návrh ministra Dobeše, patří zejména tato rizika:

  • likvidace sítě ZŠ
  • vylidnění venkova
  • zmaření investic do školských budov
  • nebezpečí  vracení peněz z EU u škol, které již prostředky čerpají
  • zvýšení výdajů rodinných rozpočtů s dětmi a zvýšení rizika při vzdálených cestách do škol

ČSSD je přesvědčena, že v oblasti regionálního školství a jeho reformě je potřeba postupovat koncepčně a v úzké koordinaci s regiony a kraji. Řešení ČSSD v této oblasti proto obsahuje tyto priority:

  • nechceme použít stejný přístup u základního i středního školství
  • nutné respektovat specifika regionů a krajů 
  • ve způsobu financování se musí odrazit hodnocení kvality škol
  • dostupnost sítě základních škol pro občany
  • u středních škol klademe důraz na uplatnění absolventů oboru v praxi 

ČSSD proto nyní pracuje na sestavení pracovní skupiny, která se bude skládat ze zástupců Svazu měst a obcí ČR, Svazu místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova, Asociace krajů ČR, zástupců obou parlamentních komor a školských odborů.

Pracovní skupina bude mít za úkol připravit alternativní návrh financování regionálního školství. Její první jednání je naplánované na 20. února letošního roku, hned po veřejném slyšení k tomuto tématu v Senátu P ČR.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2012 v 21:04  

Nevím, proč sem furt lezou čtenáři, kterým vadí šéfredaktor. Doporučuji číst něco intelektuálně erektivního, někde jinde - pak dejte vědět, kde je něco takového k nalezení.
Zároveň smekám před slovním vyjádřením "úpornost duševního anorektika", akorát zaboha nevím, co tím "básník" chtěl říci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.