Marcel Chládek: Ministr Dobeš znovu dokazuje, že není schopen uklidnit situaci na vysokých školách

pondělí 23. ledna 2012 ·

Dnešní jednání ministra školství Josefa Dobeše se zástupci nespokojených akademiků, které skončilo již po třiceti minutách krachem, znovu jasně dokazuje, že současný ministr není schopen aktuální bouřlivou situace v oblasti vysokého školství jakkoli řešit.


ČSSD opakovaně kritizovala nesmyslné a chybné plány ministra Dobeše v oblasti vysokého školství a proto plně podporujeme požadavky vysokých škol a jsme připraveni převzít iniciativu při jednání o tak zásadních změnách.

ČSSD zároveň jednoznačně odmítá omezení akademických svobod a zavedení školného, které se snaží ministr Dobeš takřka navzdory všem do nové legislativy prosadit.

ČSSD zároveň upozorňuje na obrovské náklady, kdy kvůli zpracování věcných záměrů dvou zákonů o několika stranách doslova vyhodilo ministerstvo oknem několik desítek milionů korun. Vzhledem k úrovni návrhu je takové mrhání veřejnými prostředky nepřijatelné!

Některé vysoké školy nyní podle mých informací dokonce v rámci protestu proti této nezodpovědné politice hrozí tím, že nebudou nabírat studenty. Situace tedy začíná být více než vážná a je třeba ji aktivně řešit.

Ještě dnes budu proto jednat se zástupci některých vysokých škol, na kterém budu navrhovat jednání u kulatého stolu v Senátu Parlamentu ČR. K společnému jednání budou pozvání jak zástupci z akademické sféry, tak náměstek ministra školství pro vysoké školy prof. Ivan Wilhelm i zástupci ostatních politických stran.

Zvát opakovaně ministra Dobeše považuji za naprosto zbytečné, jednak by – jako obvykle – nepřišel a dnes také všem dokázal, že jakékoliv jednání s ním je ztrátou času.

Pevně věřím, že celou věc v klidu projednáme a najdeme takové řešení, jež bude zárukou, že oblast vysokého školství nebude destruována, ale naopak dojde k jejímu smysluplnému rozvoji.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 20:44  

Senátor Chládek dokazuje, že není schopen uklidnit situaci na vysokých školách.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:44  

Akademici by skutecne uz s hloupym dobesem nemeli vubec mluvit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.