Koalice k RVP žádá ministerstvo školství o odpověď podle zákona o svobodném přístupu k informacím

pátek 27. ledna 2012 ·

Zástupci Centra pro demokratické učení, Českého fóra pro rozvojovou spolupráci, Stálé konference asociací ve vzdělávání, EDUin a Agora CE znovu žádají o poskytnutí informací o revizi rámcových vzdělávacích programů.

Ministerstvo školství ani podruhé nereagovalo na výzvu koalice neziskových organizací, aby informovalo veřejnost o probíhající revizi rámcových vzdělávacích programů. Ministerstvo školství tak pokračuje důsledně v politice nulové reakce na kritické připomínky a otázky ze strany odborné veřejnosti.

Šest otázek, které jsme naposledy položili 20. prosince 2011 ředitelce tiskového odboru ministerstva školství, najdete ZDE. Tiskový odbor ani tentokrát neodpověděl v zákonné lhůtě, dokonce ani nepotvrdil přijetí otázek. Proto předevčírem, 25. ledna 2012, výkonný ředitel EDUin Zdeněk Slejška odeslal ředitelce tiskového odboru MŠMT Kateřině Savičové dopis se žádostí o informování podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

Dopis naleznete v příloze této tiskové zprávy.

Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl: „Je s podivem, že početně stále se rozrůstající tiskový odbor na ministerstvu školství tak často není schopen ani potvrdit, že otázky obdržel. S neochotou odpovídat na nepříjemné dotazy či nulovou reakcí na ně se setkáváme stále častěji nejen my, ale i další asociace, profesní organizace a novináři, kteří o ministerstvu školství píší kriticky. To je nepřijatelná politika. Z nezodpovězených dotazů by se za poslední čtvrtrok dal sestavit dlouhý seznam. Pokud o něj ředitelka tiskového odboru paní Savičová projeví zájem, rádi jí ho poskytneme. A rozhodně dříve než za zákonných třicet dnů.“


Příloha:


MŠMT ČR
tiskové oddělení
Kateřina Savičová
Karmelitská 17
Praha 1

24. ledna 2012

Vážená paní ředitelko,

vzhledem k tomu, že jste již dvakrát (29. 11. a 22. 12. 2011) nijak nereagovala na naši elektronickou žádost, volíme písemnou formu žádosti. Podáváme žádost o informace dle zákona o svobodném
přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

Obracím se na Vás jako zástupce koalice neziskových organizací – FoRS, SKAV, AGORA, CEDU a EDUin, které se zajímají o probíhající revizi kurikula. Žádáme Vás, aby MŠMT zodpovědělo v zákonné lhůtě níže položené otázky:

  • Jak se zlepší výsledky vzdělávání díky revizi rámcových vzdělávacích programů?
  • Kdo pracuje na revizi kurikula? Připravuje pracovní komise ucelený systém pravidelných revizí RVP?
  • Kterých částí kurikula se budou chystané změny týkat?
  • Jakým způsobem budou nově vzniklé vzdělávací standardy začleněny do RVP?
  • Jak se bude na revizi rámcových vzdělávacích programů podílet odborná veřejnost?
  • Podle čeho poznáme, že oprava RVP proběhla dobře, a na základě čeho ministerstvo určí, kdy bychom měli revizi vzdělávacích dokumentů opakovat?

Jako přílohu přikládám tiskovou zprávu, která vám byla dvakrát (viz výše) elektronicky doručena. Zde
jsou kromě otázek i další komentáře, které mohou naše otázky ještě více konkretizovat.

S pozdravem,

Mgr. Zdeněk Slejška
ředitel EDUin, o. p. s.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.