Jiří Havel: Zlodějnu vládě Brusel neproplatí

čtvrtek 5. ledna 2012 ·

Peníze z evropských fondů nečerpáme první rok. Začal už šestý rok sedmiletého finančního rámce. Češi jsou ale stále na samém počátku. Jsou v čerpání fondů v podstatě poslední, o místo se dělí se dvěma dalšími liknavci.



ČSSD už několik roků opakovaně upozorňuje na to, že se fondy nečerpají, a že naší zemi hrozí ztráta těchto peněz. A už několik let nás pan Nečas bohorovně uklidňuje, že vše je v naprostém pořádku a že peníze stihneme vyčerpat. Výsledkem je, že jsme v čerpání poslední. Navíc podezřelí z fondové zlodějny. Některé z našich výdajů zřejmě EU neproplatí. Podivné účty si máme zaplatit sami.

Šestý rok nemáme spolehlivý systém kontroly. Nepomůže, že ministr Dobeš svádí chyby na ministra Kalouska a bývalého náměstka Vitulu, kteří jsou v T0P09. Alarmující skutečností je, že s čerpáním mají problém už čtyři resorty, tedy doprava, životní prostředí, průmysl a školství. V nesnázích jsou dva regionální fondy, kde padla obvinění.

Zpoždění v čerpání fondů zvyšuje nezaměstnanost o desetitisíce a stupňuje problémy podnikání. Hrubý domácí produkt mohl být již několik let o procento vyšší. Neproplacení nevěrohodných projektů Bruselem ohrožuje rozpočtové hospodářství. Zemi reálně hrozí definitivní ztráta desítek miliard. Některé peníze už nebude možno čerpat z důvodu časového omezení. Pokud se situace nezlepší, záporný účet může být o řád vyšší.

Situaci nepomáhá pověst ČR, která je v posledních létech v EU vnímána jako nevypočitatelný kverulant.  Pokud někdo neumí nastavit ešus, když se rozdává kohezní polévka, ale má za to stále spršku ostrých hlášek, musí s jistou komisností počítat.

V roce 2006 získali sociální demokraté v přepočtu na hlavu největší alokaci z evropských fondů na sedmileté období. Pravicové vlády dokázaly z prvního místa udělat poslední.


8 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
5. ledna 2012 v 15:00  

Zlodějnu vládě Brusel neproplatí

Ajajaj! A to už jako nikdy? Tak proč jsme tam vstupovali?
Nepatrně jsem setrvával v naději, že by se třeba ta necelá indoší miliarda časem, tak nějak po evropsku refundovat mohla.
E-zeman, pane Havle, příkladně předvedl, že projde leccos. Tak proč možnosti kompetentně nerozvíjet, že? řekli si učenliví následovníci.
Většina černých skládek začala jako drobně pohozená matrace či toaletní mísa.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 16:36  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Čtěte: http://fragmenty.cz/iy099975.html

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 17:31  

Článek v Fragmenty.cz je hrubě zavádějící:

Josef Dobeš (od 13.7. 2010)
Miroslav Kopicová (8.5. 2009 - 13.7. 2010)
Ondřej Liška (4.12. 2007 - 8. 5. 2009)
Martin Bursík (2.11. 2007 – 4.12. 2007)
Dana Kuchtová (9.1. 2007 – 3.10. 2007)
Miroslava Kopicová (4.9. 2006 – 8.1. 2007)

Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 18:49  

Přesně tak, období ministrování paní Kopicové bylo opravdu zvláštní..... Mnohé pochybné výdaje např. v projektu RTV (i mimo zjištění z auditu Ek) se vztahuje k akcím, které ráda korunovala svojí přítomností. Zvláštní je, že její jméno v souvislosti s problémy operačního programu nikde nefiguruje. Je třeba to napravit!

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 18:58  

Pro Anonymní 5. ledna 2012 17:31

To vám řekla kdo, nebo jste na to přišel sám?

Největší zlo na našem školství napáchala Paroubkova vláda a zelení ministři.

"Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové." Tak proč z toho všechny články zde publikované a citlivě vybrané panem Wagnerem přičítají panu Dobešovi?

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 19:10  

To: anonym 18:58
Protože přece nejde o to najít viníka (viníky), protože prostě nejde o operák.... jsou to hrátky a jde o to, aby se zbývající dosud "nevyužité" prostředky začaly odklánět tam, kde pana Dobeše rozhodně nepotřebují. Tímto rozhodně nejsou kvitovány nekoncepční a neodborné experimenty současného ministra!

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 0:38  

Ale pozor... pročítám Českou školu každodenně, ač pátrám jak chci, nikde nevidím, že by zrovna Wagner osočoval "ze všeho" Dobiho. Zvláště po shlédnutí tabulky bývalých ministrů školství je nutné zmínit i to, že je Dobi v současné chvíli nejdéle působícím ministrem školství - možná v tom je nejlepší (to měl zřejmě na mysli pan prezident). Protože je nejdéle ministrem, měl s tím také nejdelší dobu možnost něco dělat. On s tím ale nic nedělal a dokonce ve chvíli, kdy ho nachytají (resp. jeho náměstky) jak taky kradou o sto šest (rozuměj: plánují podobné, ne-li stejné tunely, jako jejich předchůdci), tak namísto toho, aby se k tomu postavil jako nejlepčí ministr školství všech dob (včetně té ledové), tak jen mlží a on nic on muzikant. A řekl bych, že právě to Dobimu vyčítá. Možná, že ale čteme jiným metrem...

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 13:25  

za ministrování paní Kopicové.

Jejej, paní Kopicová přestoupila z ČSSD do ODS nebo z ODS do ČSSD. Nějak se mito zamotalo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.