Jiří Bartoš: Budou tři miliardy stačit MŠMT na financování projektů? Nebudou!

pondělí 30. ledna 2012 ·

Náměstek ministra školství Michal Zaorálek v reakci na pozastavení plateb Evropskou komisí v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost řekl, že financování projektů není ohroženo, protože MŠMT má na ně v rozpočtu 3 miliardy korun. Pravý opak je však pravdou, ohroženy jsou všechny projekty v tomto programu, MŠMT by totiž potřebovalo částku řádově větší!


Jsou to jednoduché kupecké počty, jen na projekt EU peníze středním školám bude muset ministerstvo vyplatit v nejbližších měsících 60% zálohy na projekty škol z částky 1,5 miliardy, tedy 900 milionů korun. V dalším projektu EU peníze školám bude muset vyplatit 60% zálohy školám, které žádaly po změně rozhodných počtů žáků počátkem prosince, půjde o zhruba 270 milionů. Do konce roku v tomto programu budou dopláceny 40% doplatky školám v úhrnné výši zhruba 1,6 miliardy. Jen pro tyto dva projekty bude třeba 2,8 miliardy korun.

V Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost se realizují projekty v celkové výši zhruba 40 miliard, částečně je zálohují kraje či přímo realizátoři, jak jejich oprávněné požadavky bude chtít MŠMT z 3miliardového rozpočtu uspokojit, si nedovedu představit.

MŠMT navíc chce nyní (většinou od 1. března 2012) odstartovat dvě desítky Individuálních projektů národních s celkovými náklady v objemu několika miliard. Naštěstí jeden po druhém Evropská komise odstřeluje...

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2012 v 18:41  

Naštěstí pro koho?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.