Studenti v roli tvůrců animovaných filmů

sobota 10. prosince 2011 ·

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze ve spolupráci s neziskovou organizací Generation Europe a se Studii nových médií Filozofické fakulty UK si dovoluje představit výsledek společného výzkumného programu v oboru 3D grafiky. Na základě společného úsilí vznikla ojedinělá aplikace, která komukoliv umožní stát se tvůrcem jednoduchého animovaného filmu ve virtuální realitě. „Hlavní výhodou programu je jeho jednoduchost. Pro tvorbu 3D animovaných sekvencí postačí jen základní uživatelské schopnosti, ovládání zvládne doslova každý,“ říká Mgr. Cyril Brom, Ph.D. z pražského Matfyzu, vedoucí vývojového týmu.



Projekt, který vznikl za podpory Evropské Unie a hlavního města Prahy, je zdarma k dispozici českým školám. „Naším prvotním cílem bylo nabídnout školám nástroj, jenž by zatraktivnil výuku výpočetní techniky a podpořil kreativitu studentů,“ říká Petr Jakubíček z Generation Europe. StoryFactory umožňuje tvorbu jednoduchých animovaných 3D filmů. Tvůrcům dává k dispozici jedno 3D město, několik desítek herců s širokou paletou pohybových animací a snadné ovládání. Zájemci o 3D grafiku a film díky programu nahlédnou pod pokličku tvorby 3D animací nebo počítačových her, ozkouší si práci s kamerou, střih, tvorbu scénáře i dramaturgii a v neposlední řadě se naučí plánování, trpělivosti a důslednosti.

„Studenti musí vymyslet vlastní příběhy a v podstatě zastat práci celého filmového štábu. Právě v tom spočívá výzva, kterou náš program školám přináší,“ dodává Jakubíček. S aplikací StoryFactory je možno zúčastnit se soutěže vyhlášené na www.storyfactory.cz, kde je také aplikace ke stažení a kde jsou k dispozici všechny důležité rady a informace. Soutěž je otevřena pro dvou až tříčlenné týmy ze středních a základních škol (členem týmu může být i učitel), jejichž úkolem je natočit pomocí StoryFactory pětiminutové video, opatřit ho titulky, dabingem nebo hudebním doprovodem a pak už jen přihlásit do boje o nejlepší snímek. Soutěž končí 15. 1. 2012.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.