Přečtěte si: Univerzity získají údaje o zkoušce maturanta elektronicky

úterý 27. prosince 2011 ·

Vysoké školy dostanou od ministerstva školství na vyžádání podrobné výsledky maturantů u závěrečných zkoušek. Elektronický systém, na který ministerská organizace CERMAT vypsala výběrové řízení, by měl stát jeden a půl milionu korun. K výsledků maturit zatím přihlíží 18 fakult.

Z článku Kláry Bílé a Kristiny Winklerové v Rozhlas.cz vybíráme:

Odborníci už ale zvedají kritický prst, jedná se prý o zbytečně vynaložené prostředky. Například Jiří Zlatuška z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně si myslí, že vysoké školy takový systém nepotřebují.


„Jsou to nehorázné peníze, které se za takovéhle systémy utrácí. Já si myslím, že to bude víc. Za milion a půl se takovýhle systém neudělá. Pokud CERMAT tady tímto způsobem utrácí peníze za to, že vysokým školám nabízí systém, kterým bude svými daty krmit potenciálně vysoké školy, tak je to pouze snaha nějakým způsobem legitimizovat ty obrovské náklady – několikanásobně vyšší než na Slovensku třeba – na státní maturity,“ říká Zlatuška.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2011 v 11:34  

Získají je pouze v případě, že s tím bude samotný maturant písemně souhlasit.

Simona CARCY řekl(a)...
27. prosince 2011 v 15:01  

No, pokud bude chtit byt na danou fakultu skutecne prijat, tak ten souhlas radostne podepise uz s prihlaskou. Ta namitka je hloupa...

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2011 v 18:31  

není hloupá, protože to je realita a navíc to nebyla námitka, pouze konstatování skutečnosti. Slečno, nebo paní Simono, proč jste tak útočná a radikální ve svých názorech. Troufám si tvrdit, že vy jste jako třídní učitelka 4. ročníku nerozdávala formuláře k podepisování s možností VŠ získat výsledky maturitní zkoušky, takže asi ani netušíte, jak se věci mají. Také jistě ani nevíte, že dobrá třetina se vrátila se zaškrtnutým nesouhlasem. Důvody mohou být různé (např. minimum fakult, které k tomu prozatím přihlížejí). Teď mi, prosím, něco povídejte o tom, co je hloupé. Já jsem jen konstatoval, jaká je realita. Já neříkám, že je něco dobře, nebo špatně a už vůbec bych si netroufal tvrdit, že je něco hloupé. Hodnotíte takto holisticky i své žáky? :)

Puďa řekl(a)...
29. prosince 2011 v 12:54  

Anonymní má pravdu. Maturanti již souhlas (ne)poskytovali nyní. Vzhledem k uveřejněným kritériím přijetí na VČ z Učitelských novin si navíc nemyslím, že by státní maturita byla v přijímacím řízení tak sledovaná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.