Přečtěte si: Testování žáků nebo tunel do českého školství?

neděle 11. prosince 2011 ·

Na zajištění testů pro žáky 5. a 9. tříd jsou potřeba hned čtyři firmy, přičemž ani jedna nepůsobí ve školství. Jedna z nich přitom nemá žádné zaměstnance ani telefonní kontakt. Pojďme se podívat na podezřelý případ přesunu milionů korun ze státních peněz k soukromým firmám.

Z článku Kláry Zelenkové v blog.iDNES.cz vybíráme:


U Projektové dokumentace je zajímavostí, že vítězná firma Deloitte advisory nebyla po prvním kole vůbec hodnocena, neboť ministerstvu přišla jejich výsledná cena v hodnotě 590 000 korun příliš nízká. Pozoruhodný je i fakt, že společnost SAPCON, která minulý týden uspěla, byla v této zakázce vyloučena ve druhém kole.


Odborná pomoc s vedením projektu je z určitého pohledu rovněž zajímavá. Přestože jde o konzultační činnost, výsledná cena je skoro o milion vyšší. Zakázku získala společnost Kware jež nabídla 1 570 000 korun. O společnost Kware se zajímal i server CeskaSkola.cz, kterému se podařilo v únoru zeptat majitele na několik otázek, z nichž vyšlo, že společnost v dané době byla bez zaměstnanců.


„Společnost nemá v současné době ani jednoho kmenového zaměstnance. Při restrukturalizaci v roce 2010 byly sjednávány kontrakty s externími pracovníky nebo firmami,“ odpověděl jednatel společnosti Jiří Klindera. CeskaSkola.cz poukazuje i fakt, že v době, kdy firma zakázku vyhrála, na jejich internetových stránkách nebylo možné dohledat ani telefonní kontakt. To už v současnosti možné je, byť jen skrze záznamník. Zarážející také je, že zatímco dokumentace firmy Deloitte advisory je přístupná na internetu, o výsledcích společnosti Kware se mlčí.


V polovině července vypsala tentokrát Česká školní inspekce veřejnou zakázku pod názvem Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělání, jejíž hodnota neměla přesáhnout 116 800 000 korun bez DPH. Zakázku vyhrála zmiňována firma SAPCON, která nabídla dvaadevadesát milionů. Byť je SAPCONprezentována jako společnost na dodání řešení pro testování, 14. 10. 2011 vypsala inspekce zakázku v pořadí na téma testování už čtvrtou s názvem Statistické šetření a analýzy ke stavu vzdělávací soustavy v počátečním vzdělání a jeho příčinám za 33 milionů korun bez DPH.

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 18:21  

Haháhááháá, inspekce, haháhááháá

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 18:42  

Tunel, to bylo jasný předem. Totéž, co všude. Viz dnešní Partie o zdravotníctví. Na jedno kopyto.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
11. prosince 2011 v 20:21  

Rád bych připomněl, že takové testy a potřebná podpora (on-line verze) jsou už dávno hotové, a kdo chce, je léta využívá. Koupí si je u společnosti Scio (Ma, ČJ, OSP, AJ, NJ - 105 Kč za jednu sadu pěti testů http://www.scio.cz/skoly/stzs/cena.asp), ročně asi 20 až 30 % žáků. Když ministr potřeboval mít testy plošně, mohl na to školám dát peníze. Pro všechny žáky 9. a 5. tříd by se vešel do 20 miliónů. Začít se mohlo už letos v prosinci.

Jen skutečný nepoučitelný naiva si může myslet, že ministerstvo za svých 300 M dokáže něco lepšího, než co dělá za zlomek ceny Sciu už deset let. A trochu mě udivuje, že zastánci i odpůrci testování neoperují s tím, že to, co mšmt za drahé peníze vytváří, je dávno hotové, funguje to a nejsou s tím žádné problémy (tedy snad kromě toho, že mnohé školy by to chtěly, ale nemají peníze).

Ale, jak všichni víme, ministerstvu rozhodně nejde ani o úsporu peněz ani o zkvalitnění výuky na školách, a tak to dělá, jak to dělá. A proto mě ani nenapadlo se na tomto projektu podílet, nebo se ucházet o účast.

Luděk Blaha řekl(a)...
11. prosince 2011 v 20:41  

ani nenapadlo se na tomto projektu podílet

Ono také, pane Šteffle, nikoho ani nenapadne Vás oslovit. Na nějaká monopolní postavení tu nejsme zvyklí, prostěě. Jen ať se dostane i na ty druhé.

Ledaže ... Ledaže by jste byl svolný nějakému prostředníkovi na nějakých ostrovech odklonit, řekněme, tři haléře z každé testové otázky tak, aby se nám ty penízky vrátily zase někam do Česka.
Si říkám, jestli Vy v tom vůbec umíte chodit.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:01  

Až na to, že téměř celý citovaný text na blogu jsou účelově překroucené polopravdy a nebo rovnou lži. A ten zbytek jsou předložky a spojky.

Charlie řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:42  

A prosím mohl by jste Anonymní 21:01 sdělit, v čem jsou to polopravdy nebo lži? Pokud vím, těmito informacemi (bez komentářů) se MŠMT nijak netají, a ostatně ani nemůže, podle pravidel výběrových řízení. I když nejsem příznivcem Scia apod, dost mne překvapilo, že právě testy Scia nebo KALIBRA nejsou vítězné. Přece jen bych spíše preferoval firmy s nějakou zkušeností. Ale tam by asi neplynuly ty správné penízky na ta správná konta.

Luděk Blaha řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:52  

Za mne i pana Charlieho "byste", samozřejmě. Moc dobře to víme, ale jsme takoví hrrrrr, když tu poletují ty polopravdy.

Janek Wagner řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:56  

Výběrové řízení na přípravu testů bylo cinknuté od samého počátku tak, aby se firmy SCIO či Kalibro nezúčastily.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:57  

Že to Sciu vezme kšefty je jasné, a o to taky jde. To je jedna polovina pravdy. A ta druhá polovina je v tom, že se chystá tvrdý zásah do školství, návrat k centralismu, kontrolovanému jinou skupinou mocichtivých. Nechte se překvapit.
Takže kdo jen připraví plošné testování je celkem jedno. A že v tom není špetka pedagogiky .. ? Vždyť o tu taky nešlo. Je potřeba udělat "svorníky". Ale na koho?

Charlie řekl(a)...
11. prosince 2011 v 21:57  

Děkuji za opravu, obvykle se mi to stává maximálně 1x za 10 let, ale tak to dopadá, když jsou prsty na klávesnici rychlejší než neurony v mozku, který se navíc stále nachází ve fázi víkendové hibernace.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 22:57  

Pane Wagnere, vy velký mystifikátore, můžete sdělit, v čem bylo které výběrové řízení na přípravu testů cinknuté...respektive kdy toto výběrové řízení bylo vypsáno?
A to další VŘ, popsané v tom zmateném článku blogerky z iDnesu, se týká úplně něčeho jiného, než ona popisuje...jak se ostatně můžete přesvědčit ze ZD na stránkách ČŠI stejně jako já...takže jen další pokus ochránit si svůj byznys od Scia a kamarádů.

Janek Wagner řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:05  

Samozřejmě: požadovat v době cloud computingu off-line klienta je od samého počátku nesmysl.

Charlie řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:07  

Proč vlastně vypisuje MŠMT a jeho podřízené organizace VŘ na něco, co mají sami v popisu práce. Není to třeba tím, že odborníci dostali vyhazov, aby zbylo na odměny kamarádům, a není tam nyní nikdo, kdo by podobné činnosti zvládal. A co si budeme povídat, firma která nemá pořádné kontakty a stálé zaměstnance je z principu podezřelá minimálně ze "svarc" systému, natož aby byla vítěznou v jakémkoli VŘ pro státní organizaci.
A to vše v době, kdy mnoho škol žije "z ruky do huby"

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:42  

p. Wagner: Aha, že by to ale asi nefungovalo stabilně v těch školách, to je jedno. Každopádně jste ukázal, jak zdatný demagog jste, protože jak tohle "cinknutí" diskvalifikovalo Scio a Kalibro a že v tom VŘ nešlo vůbec o testy, jste nám nějak nevysvětlil.

Janek Wagner řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:48  

Tak ono by to nefungovalo stabilně, to jsou mi věci? On se snad dělal nějaký průzkum vybavení?! Ono by se snad přenášelo velké množství dat? SCIO má online testovací systém, který používá čtvrtina škol a bude vyvíjet off-line systém?! Kdo tady zmiňuje testy?

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:50  

K tomu je potřeba off-line klient? Doufám, že ho vymyslí někdo tak, aby správce sítě musel v síti řešit distribuci sám...
Aby se nenudil.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2011 v 23:56  

100.000 páťáků a 100.000 deváťáků...online...vy asi nejste informatik, vy budete spíš novinář.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
12. prosince 2011 v 0:12  

Na rozdíl od většiny ze čtenářů si zadávací dokumentaci k těm výběrkám čtu. Požadavky na dodavatel jsou někdy opravdu bizardní třeba:
To, co vyhrál SAPCOM, viz http://www.msmt.cz/file/16627_1_1/, odmítli i velké SW firmy, např. kvůli požadavkům:
• 2 reference na obdobné zakázky, každá >= 120M – služby poskytované prostřednictvím internetu pro >= 1500 uživatelů
• 3 reference na obdobné zakázky, každá >= 50M – služby poskytované prostřednictvím internetu pro >= 250 uživatel
Nebo za 30 M: file://server01\data%20data\Scio_www\KLIENTI_a_PROJEKTY\MSMT_stat\5_9_tridy\verejna_zakazka_stat_setreni_a_analyzy\vyzva_stat_setreni_a_analyzy_testovani_5_9.doc
file://server01\data%20data\Scio_www\KLIENTI_a_PROJEKTY\MSMT_stat\5_9_tridy\verejna_zakazka_stat_setreni_a_analyzy\zadavaci_dokumentace_stat_setreni_a_analyzy_testovani_5_9.doc tu vyhraje asi SC&C... Já vím věci…

A jinak v žádné zakázce zatím opravdu nešlo o testy, na to stačí si zakázky přečíst. Inspekce prý počítá s částkami na testy řádu několik set tisíc. A za to je neumíme udělat ani my. A je z toho vidět ten amatérismus a to, že to podstatné – co se bude skutečně zjišťovat – není pro mšmt to důležité.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2011 v 0:16  

A ten offline klient udělá co? Odešle data později? Bude je "držet" na stanici nebo někde ve škole na serveru? To snad ne. Takže jak moc velký rozdíl bude mezi offline klientem a (střelba od oka) klientem ve flashi (nebo i něčem jednodušším)?

Ondřej Šteffl řekl(a)...
12. prosince 2011 v 0:20  

„Že to Sciu vezme kšefty je jasné, a o to taky jde.“

1. Myslím, že o to nejde. Zas tak důležití nejsme. A taky myslím, že kdybych leštil ty správné kliky a hlavně byl potichu, dostali bychom z těch peněz nejmíň půlku.

2. Sciu to totiž naopak kšefty přidá: Víte, v které zemi se nejvíc high-stake testuje? V USA. A víte, v které zemi je nejvíc firem dodávající cvičné testy a kde mají největší obrat? V USA. A víte proč? No protože se tam nejvíc high-stake testuje.
A pokud se ta hrůza spustí, budou rodiče, školy i děti chtít tolik testů, že na to možná ani nebudeme sami stačit.

Janek Wagner řekl(a)...
12. prosince 2011 v 7:52  

Ad "100.000 páťáků a 100.000 deváťáků...online...vy asi nejste informatik, vy budete spíš novinář." -

1. Test nebudou žáci dělat ve stejnou dobu vzhledem k nedostatku vyhovujících PC v učebnách, pokud předpokládáme na jeden test cca 2 dny, bude to odhadem 10000 testovaných v jedné hodině.

2. Test trvá hodinu a bude mít například 30 otázek se zadáním dlouhým s obrázkem nejvýše 50 kB každá, ale průměr bude odhadem 10 kB. To znamená, že škola stáhne během hodiny pro cca 15 žáků v učebně x 0,3 MB = 4,5 MB dat. Na to stačí i hodně slabá linka. Odpovědi budou v rozsahu maximálně tisícovek bytů na žáka.

3. Na straně serveru to znamená během hodiny rozeslat 3 GB dat (tedy 1 MB za sekundu) a přijmout nejvýše 100 MB dat.

Samozřejmě jde o kvalifikované odhady a o průměrné hodnoty, špičky budou vyšší. Doufám, že jsem neudělal někde řádovou chybu...

Posílat a uchovávat jednotlivé odpovědi žáka není pro aplikaci v prohlížeči žádný problém.

Co se týče kvalifikace, mé CV je online už dlouho ;-)

Janek Wagner řekl(a)...
12. prosince 2011 v 8:10  

"A ten offline klient udělá co? Odešle data později? Bude je "držet" na stanici nebo někde ve škole na serveru? To snad ne. Takže jak moc velký rozdíl bude mezi offline klientem a (střelba od oka) klientem ve flashi (nebo i něčem jednodušším)?" - dokonce si myslím, že toto řešení bude z hlediska zátěže horší, protože tu bude výrazně vyšší špička na straně školy i serveru před zahájením testu.

Janek Wagner řekl(a)...
12. prosince 2011 v 8:13  

A jízlivě musím dodat, o to tu možná právě jde. Místo pronájmu cloud řešení po dobu testování chtějí nakoupit pro ČŠI vlastní železo. To může stát poměrně dost...

Tomáš Houška řekl(a)...
12. prosince 2011 v 9:01  

Myslel si někdo od samotného začátku něco jiného? Myslí si kdokoli, že v Karmelitské vůbec někdo řeší, co potřebují ŠKOLY, rodiče, učitelé, žáci...? Školství je přece resort, kde se tak krásně dají čerpat peníze na cokoli, co se vlastně nedá zkontrolovat.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2011 v 9:06  

Testování je smysluplná věc, pokud nebude stavět žebříčky nebo filtrovat studenty. Tak, jak je to postavené v projektu školní inspekce, který jsem si se zájmem přečetl, je to naprosto v pořádku a taky ofic. informace inspekce nejsou nijak nekorektní. Nekorektnost a chaos do toho občas vnese jen pan ministr, ale kdo se o problém zajímá, informace si najde. Kdo je připraven, není zaskočen. Doporučuji třeba tento článek z učitelských novin: http://www.csicr.cz/cz/85843-co-si-mysli-reditele-o-testovani-zaku

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2011 v 9:21  

Vyjádření PĚTI ředitelů je opravdu validní informace, to si děláte prdel, ministerskej?!

kaminek řekl(a)...
12. prosince 2011 v 13:24  

Testování není vůbec smysluplná věc. Drtivá většina normálních učitelů ví sama dobře, co jejich žáci neumí, na to není třeba žádných "nablblých" testů. Testování je v současnosti pouze velkým zaklínadlem, ale k ničemu není bez jiných rozhodných kroků. Jakým způsobem budou žáci motivováni k co nejlepšímu výsledku? K přijímačkám to nepotřebují, do klasifikace se nepřidávají, ... tak proč a nač? Jo, aby měla škola, kterou nemám rád dobré výsledky - pomstím se! Jedinou věcí, která může hnout českým školstvím je opravdu jen snížení volných míst na středních školách pod úroveň počtu žáků v9. třídách - klasický tržní mechanismus - větší poptávka než nabídka. Takhle to fungovalo za totáče a výsledky byly. Možná mne budete mít za zpátečníka, ale pojďte si to na běžné základky vyzkoušet - argument "učit se nemusím, vždy se najde škola, kde mně vezmou" je velmi rozšířený.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2011 v 13:44  

Anonymní 9:06 řekl: Testování je smysluplná věc, pokud nebude stavět žebříčky nebo filtrovat studenty.
Když se připravovala státní maturita, říkalo se, že žádné žebříčky škol se vydávat nebudou. A jak to dopadlo? Samozřejmě byly žebříčky škol vydány a veřejně prezentovány. A to samé čeká teď základky.

Bořivoj Brdička řekl(a)...
12. prosince 2011 v 16:03  

Povšimněte si laskavě toho, jak se obhájci kroků vytyčených panem ministrem bojí pod své názory podepsat. Docela by mě zajímalo, jakým způsobem chtějí veřejnost přesvědčit. A o to jim přece jde, ne?

Janek Wagner řekl(a)...
12. prosince 2011 v 16:34  

Pracovníci PR MŠMT se mohou těžko podepsat. Ale už mě ty monotónní prefabrikované odpovědi nudí.

Anonymní řekl(a)...
13. prosince 2011 v 12:59  

Nevím, asi nějací státní PR pracovníci do těchto diskuzí taky píšou, ale každý soudný člověk vidí, že stejné PR, ale z druhé strany, realizují EDUIN a podobní. Je to prostě nikdy nekončící příběh nikam nevedoucích debat o tom, kdo má větší....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.