Přečtěte si: Chaotický Dobeš vadí už i spolustraníkům

středa 14. prosince 2011 ·

Politici Věcí veřejných začínají ztrácet trpělivost se svým ministrem školství Josefem Dobešem. Prezident Václav Klaus ho sice první školní den označil za nejlepšího polistopadového ministra školství, ale uvnitř nejmenší koaliční strany o tom řada lidí vážně pochybuje.

Z článku Jany Machálkové a Kateřiny Eliášové v iHNED.cz vybíráme:

"Loni po volbách si pan ministr pozval všechny zástupce Unie školních asociací. Byl velmi vstřícný, měli jsme z toho dobrý pocit a těšili se na spolupráci. Bohužel to bylo první a zatím také poslední jednání, které nám věnoval," říká prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.(...)


"Pan ministr ale mění stanoviska velmi rychle. Dává různým médiím různá prohlášení a pak se další den dozvíme, že to stejně bude úplně jinak. Je to prostě chaos," naráží Stýblová například na nedávnou debatu o pravidelném plošném testování žáků 5. a 9. tříd. Jedním z nápadů Dobešova ministerstva totiž bylo, aby výsledky testů školáky už v takto útlém věku rozdělily na ty, kteří se hodí na gymnázium, a ty, kteří na učební obor. "Zastávám názor, že ministr by měl být ve funkci delší dobu, aby něco stihl. V případě ministra Dobeše mám ale pocit, že čím déle v úřadě je, tím pro školství hůř," říká Stýblová.


Na chaotické vedení resortu si stěžuje i Robert Novák, ředitel gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. "Loni jsme museli psát rozsáhlé elaboráty ohledně rozdělení kvalifikovaných a nekvalifikovaných učitelů, aby to ministerstvo letos stejně srazilo do jedné tabulky. Takže po roce práce jsme se dostali do bodu nula," říká pro ilustraci Novák. Vadí mu však hlavně celková atmosféra, kterou Dobeš do školství přináší. "Nelíbí se mi prosazování Ladislava Bátory nebo výuky o vlastenectví a tendence omezovat sexuální výchovu. Myslím, že z toho je patrné, o co ministrovi jde - svázat zase školství do jednotných not," je přesvědčen Novák.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 14:21  

Pan ministr jen lavíruje kvůli neznalosti prostředí. On totiž ještě neví, do jaké míry je naše školství zkorumpované. Z toho taky plyne odpor ředitelů - doposud si hrabali pod sebe a nyní se pod nimi zahoupala křesla. Víte, jak takové ředitele poznáte? Jsou to předlistopadoví inženýři s červenou knížečkou v nočním stolku a učí většinou tělocvik nebo ekonomiku. A učitelé? Nejvíc řvou ti, kteří výuku jen imitují. Poctivý učitel je brán jako škodná. A žáci? To v tom, chudáci, mají zmatek. Volili pravici a mají komunistické požadavky. C c c... školství chtějí zadarmo... c c c....
Kondratov

Anonymní řekl(a)...
14. prosince 2011 v 17:20  

Chudák :( Zkorumpovaní jsou ředitelé (jen nevím, kým) a ono to vypadá, jako by zkorumpovaný byl on! No, vždyť říkám: chudák.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.