Pardubický kraj připomínkuje návrh reformy školství

úterý 27. prosince 2011 ·

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy na tiskové konferenci představilo reformu financování regionálního školství. Návrh nového modelu školství zpřístupnilo na webových stránkách ministerstva. Zároveň otevřelo diskuzi se zainteresovanými partnery – kraji, Svazem měst a obcí, asociacemi a sdruženími. Koncepční záměr změny systému financování komentoval v úterním přímém přenosu ČT24 hejtman Radko Martínek.



Připomínky hejtmana Martínka směřovaly například k ideálnímu počtu dětí ve třídách:  „Pokud poklesne počet žáků pod stanovený limit, tak kraje určitě nebudou mít prostředky na to, aby dofinancovaly tuto ztrátu.“ Vyjádřil obavu z toho, že se nový model dotkne zejména základních škol v kraji. Reforma financování by se dotkla v Pardubickém kraji 65 škol, z toho 34 nově. Navrhovaný systém je vstřícný pro mateřské školy a pro malotřídky. To, jaké budou optimální či minimální počty žáků, vzejde až z diskuze. „Ta má být na úrovni krajů ukončena 12. ledna 2012 a následně vyhodnocena,“ uvedl Jiří Hlava z odboru školství.

„Předloženým návrhem reformy financování je zřizovatel postaven do pozice pouhého „dofinancovatele“ .bez možnosti provést optimalizaci svých škol a jejich oborové struktury s dostatečným předstihem. Neumožňují to však ani stávající právní předpisy,“ upozornil hejtman na slabá místa návrhu. Domnívá se, že přerozdělování finančních prostředků by mělo zůstat v kompetenci krajů, které umí zohlednit specifické potřeby v rámci daného území.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2011 v 2:47  

A hlavní je, že tisková zpráva byla vystavena již v noci před rozhovorem. Teď je 02:40, 27.12.2011. Nešlo by rovnou napsat, co na to řekne(kl) o den později (nejpozději včera 28.12., platí pro zemi kde zítra bude včera) ministr ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.