Marcel Chládek: Tři sta milionů korun za testy s hrubkami v testech pro žáky základních škol?

středa 14. prosince 2011 ·

Když přišel Josef Dobeš se svou verzí tzv. státní maturity, dostal jsem coby stínový ministr školství desítky mailů, které upozorňovaly na hrubé chyby v testových otázkách. O tom ostatně informovala i většina médií.



Historie se , jak se zdá, zřejmě bohužel opakuje. Velké hrubky se objevují i v testech pro žáky 5. a 9. tříd základních škol.

Josef Dobeš tvrdil, že chce těmito testy objektivně ověřit znalosti žáků a zvýšit tak úroveň našeho školství. Ptám se tedy, jak může test s chybami znalosti žáků objektivně ověřit a zlepšit úroveň školství?

Plošné testování tak zatím vypadá na další ze série ostudných projektů Josefa Dobeše a jeho plánů, kdy chce z českých žáků udělat testovací králíky.

Jen doplním, že dvoudenní testování, které probíhá na 104 vybraných školách, je pouze pokusné. Pokud ministr Dobeš spustí od roku 2014 ostrou verzi tohoto testování – a všechno naznačuje, že tak učinit chce – projekt vyjde daňového poplatníka minimálně na 300 milionů korun.

Domnívám se, že je to trochu moc na to, aby se v testech objevovaly hrubky, co myslíte?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 7:55  

Už aby Marcel byl tím naším ministrem. Vyžene všechny ty šupáky z Karmelitské a nahradí je těmi
nejlepšími odborníky z ČR a zahraničí. Zamezí plýtvání financí i těch z EU a sám bude vymýšlet jen samé skvělé věci. K tomu mu dopomáhej bůh.

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 8:25  

Bůh se píše s velkým "B". Zaslouží si to. Kdyby ho všichni znali, byly by tyhle diskuse o docela něčem jiném.

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 8:28  

No je velice smutné, že ani stínový ministr školství za ČSSD si není schopen ověřit informace. V tomto pilotu šlo o ověření TECHNOLOGIÍ, nikoli testů jako takových. Všude v médiích to takto bylo řečeno, pan Chládek si asi nestačil všimnout. A taky bylo v médiích jasně řečeno, že vytvoření systému pro elektronické testování vyjde na 90 milionů včetně DPH!!!! Takže snad ještě pro pana stínového ministra dokument doporučuji dokument, který je i na České škole a který zveřejnila školní inspekce http://www.csicr.cz/cz/85816-testovani-5-a-9-trid-otazky-a-odpovedi

Charlie řekl(a)...
15. prosince 2011 v 9:38  

To anonymní 7:55
To je jistě jen ironie? Nebo snad ne? Výměna těchto dvou person se dá popsat jen lakonickým "z bláta do louže".

To anonymní 8:25
A jakého to boha myslíte? Je jich víc. A řekl bych, že pro ně platí to samé, co pro oba jmenované aktéry (Chládek-Dobeš), viz výše.

V případě hodnocení výstupů našeho školství je bezpodmínečně nutné, a jeho zavedení je spíše už pět minut po dvanácté. Otázkou zůstává jeho forma, provedení a využití, nikoli existence testování (hodnocení, atd.) jako taková.

Evžen Mayer řekl(a)...
15. prosince 2011 v 14:58  

Anonymní 8.25: Pokud ti slovutní ministrem a ČŠI najatí odborníci nebyli schopni připravit bezchybně ani první desítku testových úloh, jak budou vypadat ty potřebné tisíce?

Systém pro testování bude stát 92 milionů bez DPH, tedy 110 milionů s DPH. K tomu ročně dalších 6 milionů ročně a asi 50 milionů na tvorbu testových úloh(ty ministerský troubo, aspoň si ten materiál přečti, než ho začneš doporučovat!). Tedy pilotáž v letech 2012-2013 vyjde na 182 milionů na provedení 1 200 000 testů, což je test za 152 Kč. SCIO nabízí test za 20 Kč, takže slovutné testování bude jen sedmkrát dražší.

Anonymní řekl(a)...
16. prosince 2011 v 8:17  

Systém na testování bude stát cca 50 mil. Kč, těch 92 mil. je hodnota zakázky, která obsahuje spoustu dalších plnění. Vývoj testů pro generálku nebude dražší než 2 mil. Kč. V jednom roce bude otestováno cca 200 tis. žáků, to je 600 tis. testů...Evžene.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.