Deváťáci a rodiče: o středních ještě nejsme rozhodnutí, info hledáme na internetu

sobota 17. prosince 2011 ·

Zajímavé výsledky přinesla studie občanského sdružení Než zazvoní mezi žáky devátých tříd a jejich rodiči. Většina z nich ještě neví, na jakou půjdou školu. Přihlášky si chtějí podávat až v únoru. Informace o školách si zjišťují převážně na internetu. Žáci a rodiče mají na konečný výběr školy přibližně stejný vliv.



"Studie prokázala to, co se v odborných kruzích dlouho tušilo. Děti nejsou v tak nízkém věku schopné se kvalifikovaně a zodpovědně rozhodnout o své budoucí životní a kariérní dráze. O své budoucnosti mají jen vágní představu a volba školy je nakonec výsledkem mnohdy i nahodilých vlivů nebo chytrého marketingu ze strany škol," uvedl jeden z autorů studie z občanského sdružení Než zazvoní Pavel Šíma.

Jisté je, že do výběru školy významně promlouvají rodiče. Ti si v průměru myslí, že na konečný výběr mají vliv z 50 %. V těchto dnech ale ještě většina rodičů ani dětí nemá jasno ani o své první volbě, o všech třech přihláškách, které mohou žáci letos podávat, nemá jasno téměř nikdo.

"Zajímavá  je naprostá dominance internetu jako informačního zdroje. Osm z deseti rodičů i dětí je na síti denně. 92 % rodičů používá  internet pro vyhledávání informací o školách. Děti jsou k tomu dokonce přímo vedeny ve škole ve speciálním předmětu "Člověk a svět práce", kde s nimi učitelky zkouší  googlení škol. Zarážející je jen to, že tomuto trendu se zatím nedokázaly přizpůsobit školy. Weby spousty z nich jsou v katastrofálním stavu a velmi složitě se v nich informace dohledávají," okomentoval výsledky Šíma.

Pomyslné druhé místo v důležitosti si drží dny otevřených dveří. Většina dětí  i rodičů se chystá na více než jeden z nich. "Pravý souboj o studenty nás tedy ještě teprve čeká po Novém roce," uzavřel Šíma. Posledním dnem, kdy je možno podat přihlášky, je 15. březen.

O občanském sdružení Než zazvoní

Střední školy se nachází  v nelehké situaci. Ubývá dětí, hrozí zavírání  a slučování, moderní komunikační trendy se rychle proměňují. Občanské sdružení Než zazvoní podává  ředitelům středních škol pomocnou ruku, pomáhá s plánováním přijímacího řízení a propagací školy.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.