Přečtěte si: Češi nemají zájem o učňovské obory

úterý 29. listopadu 2011 ·

Zájem o učňovské školství je oproti roku 1990 poloviční. Podle svazu učilišť mohou za odliv žáků částečně rodiče, kteří nechtějí, aby se jejich děti živily řemeslem. Navíc získat po vyučení dobrou práci není většinou jednoduché, a to i přesto, že řada firem má problém kvalifikované pracovníky sehnat.
Z článku ama v ČT24.cz vybíráme:

Loni získalo výuční list 27 a půl tisíce školáků. Ještě letos v dubnu ale pětina z nich byla bez práce. Například mimořádně náročnou práci – svařování hliníku, byť za třicet tisíc korun měsíčně, chce z vyučených zámečníků jen málokdo. "Situace není tak černobílá, aby se na základě požadavků dalo říct, že je třeba zvýšit počet vyučených. V populaci je poměrně hodně vyučených lidí a faktem zůstává, že vyučení u nás mají vyšší nezaměstnanost než lidé, kteří mají maturitu," řekla Zoja Franklová, mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání.

Pozn: Zvýraznění redakce.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2011 v 17:36  

Na maturitní obory berou se čtverkami od vrchu až dolů bez přijímaček, tak co by lezli na učební obory.

Luděk Blaha řekl(a)...
30. listopadu 2011 v 21:28  

Připouštím poměrně vysokou míru bláhovosti, ale upřímně mi více čtyřkařů v prvních ročnících na střední škole s maturitou mě znepokojuje méně, než mi vadí málo jedničkářů v oborech učebních.
S budoucími nedovzdělanci se v praxi začnu setkávat v nejhorším případě už za deset let. Za tu dobu mají šanci se třeba osobnostně dovyvinout.
Vyučený pitomec mi ovšem začne komplikovat život už za roky tři čtyři.

Luděk Blaha řekl(a)...
30. listopadu 2011 v 21:31  

Zase jsem si po sobě nepočetl.
To první "mi" za "upřímně" si, prosím, škrtněte.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2011 v 14:17  

Tím osobnostním dovyvinutím máte na mysli, že pochopí svou omezenost a dovyvinutě usoudí, že nejlepší volba je vysoká škola, pokud možno hodně měkkých oborů jako např..rekreologie, sociologie, a podobná...logie, čím rozšíří řady naprosto nepoužitelných magistrů čehokoliv..??? Možná, že ten vyučený pitomec by vám obložil koupelnu...takhle si to budete muset udělat sám, poté, co vám nějaký magistr ..iolog vysvětlí, že zkrátka řemeslníci nejsou, protože on to tady celé vede..ach jo

Luděk Blaha řekl(a)...
1. prosince 2011 v 17:57  

ten vyučený pitomec by vám obložil koupelnu

Jde o to, jak. Pitomec zůstane pitomcem, ať už má od jiných pitomců certifikát na cokoli.
Zatím mám ale na řemeslníky štěstí.
Větší, než na vzdělance.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2011 v 20:40  

hm...otázka zní, kdo z těch pitomců dělá v tomhle státě větší škodu - jestli ti vyučení nebo ti, co se dohrabali až k promoci na některé z těch úžasných vysokých škol, prodají titul komukoliv, jen když platí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.