Martin Rychlík: Ministr školství sklidil úrodu za „retardované bakaláře“

úterý 22. listopadu 2011 ·

Diplomovou práci ministra školství Josefa Dobeše rozneslo šest expertů. Podle nich je plytká a krátká.

Když před pár týdny společnost EDUin zabývající se vzděláváním vyzývala ministra školství Josefa Dobeše (VV) k vrácení titulu psychologa, ani nevěděla, jak přesně zacílila. Ministr Dobeš, jenž v novinách hřímal, že „nechce retardované bakaláře“, dostal od dnešní Mladé fronty DNES ostudný políček. A to za svou bídnou diplomovou práci z Masarykovy univerzity na téma Reintegrace osobnosti v podmínkách alternativních trestů z roku 1994.

Deník předložil anonymizovanou diplomku šesti odborníkům, kteří se shodli, že práce je nevalné úrovně. „Práce, kterou jste mi předložili, je obsahově výjimečně plytká. Bez zásadního přepracování neměla být vůbec obhájena,“ říká bývalý rektor školy a informatik Jiří Zlatuška, jenž tehdy univerzitě ještě nešéfoval. Podobný závěr mělo i pět expertů: včetně sociologa Jana Kellera, psychologa Slavomila Hubálka a dalších. Pikantérie navíc: vedoucím práce byl dnešní Dobešův poradce profesor Vladimír Smékal z Masarykovy univerzity.


Proč ale nyní vytahovat sedmnáct let starou práci do novin? Nejednalo se o rychlou a břitkou reakci reprezentace vysokých škol, které ministra zrovna nemilují, na to, že s nimi málo komunikuje? „Nemyslím si. Byla to běžná novinářská práce, diplomovou práci přinesli oni. A řekl bych, že po výrocích o retardovaných bakalářích bylo i logické se o ministrovu diplomku zajímat,“ řekl ČESKÉ POZICI profesor Zlatuška.
Aby ovšem bylo možno zcela vyvrátit spekulace o účelovosti takového kroku, měly by být prověřeny i ostatní kvalifikační texty českých ministrů.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.