Jaroslav Šindler: Studentské trenérské centrum

sobota 26. listopadu 2011 ·

„Dostáváte zajímavou příležitost. Podáváme vám ruku.“, zahájil svou prezentaci Jiří Chytil, koordinátor pro vzdělávání Microsoft a dodal: „Máte jedinečnou příležitost, získat ohromné množství cenných informací, zkušeností a znalostí, které následně uplatníte na své dráze profesionálů v oboru vzdělávání informačních technologií.“

Všichni jsme seděli a poslouchali s nervozitou a napětím z neznáma. Očekávání, stres i touha se mísily v našich hlavách. Měli jsme za sebou náročnou tříhodinovou cestu vlakem. Někteří vstávali už před pátou hodinou ráno.

Hned po příchodu do budovy Microsoftu nás usadili do přednáškového sálu. Příjemně osvícená  místnost s řečnickým pultíkem a velikým plátnem. V čele sálu několik stolků a za nimi seděla výběrová komise. Naše vzrušení se zvyšovalo. Čtrnáct odvážných, co se pustí do souboje s gigantem.

V rámci spolupráce naši školy, Soukromé střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání, s.r.o. v Mostě a firmou Microsoft, jsme dostali zajímavou a velmi lákavou nabídku. Škola se stala čtvrtou institucí v České republice, která se zařadila do programu Microsoft STC – Studentská trenérská centra. „Tato aktivita programu Microsoft Partneři ve vzdělávání si klade za cíl vybrat ąikovné studenty se zájmem o vyuľívání moderních technologií a připravit je na potenciální profesionální dráhu lektorů, učitelů, konzultantů či mentorů v oblasti informačních a komunikačních technologií.“, představil program Jan Martínek, Academic Audience Manager Microsoft ČR.

Pan Chytil dokončil úvodní přednášku a ujal se vedení výběrového řízení. Hledá se přeci skupina studentů, která má nejen zájem a motivaci, ale hlavně předpoklady a schopnosti úspěšně celý dvouletý program absolvovat. V rámci odborné přípravy budeme podrobeni detailnímu vzdělání ve využívání produktů Microsoft Office a operačních systémů. Pedagogickou část garantuje a studentům přednese pan Pavel Andres z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Praha. Na konci celého vzdělávacího cyklu musí frekventanti programu, složit certifikační zkoušky Microsoft Office Specialist Master a obhájit své pedagogické schopnosti v ukázkové hodině.

Aby z naší skupiny vzešli opravdu jen Ti nejlepší, porota bedlivě sledovala, zapisovala si poznámky a pokládala doplňující otázky. Jeden za druhým jsme se ve vylosovaném pořadí střídali u řečnického pultu. Museli jsme poprvé v životě předstoupit před zcela cizí lidi, včetně našich spolužáků a předvést své odborné i prezentační dovednosti. „I přesto, že šlo o velkou věc a byli jsme všichni pořádně nervózní, tak mezi námi panovala přátelská nálada. Vzájemně jsme si fandili, radili a pomáhali.“ Vyjádřil své dojmy z výběrového řízení Roman Jüngling, student druhého ročníku a Jakub Růžička doplnil: „Návštěva v Microsoftu, byla pro mě nezapomenutelným zážitkem a jednou ohromnou zkušeností zároveň. Po několikaminutovém  vystoupení, které musel každý absolvovat, jsme měli přibližně půl hodiny volna a mohli si krátit čekání na rozhodnutí občerstvením a tipováním, koho porota asi vybere. Nejvtipnější byl microsoftí automat, protože jako jediný, co jsme kdy viděli, umí podávat horké tekuté sušenky.“

Porota neměla rozhodování jednoduché. Vydali jsme ze sebe to nejlepší. Snažili jsme se, přeci jen se taková šance nenabízí každý den. „Študenti predviedli veľmi pekná vystúpenia. Ich výkony boli na dobrej úrovni.“ Zhodnotila naše prezentace učitelka Marcela Mokáňová, Obchodní akademie v Prešově. Poslední tři členové poroty Janek Wagner, šéfredaktor portálu www.ceskaskola.cz, Pavel Andres, MÚVS ČVUT Praha a Čeněk Kras, VideoOffice, s.r.o. shodně komentovali vystoupení: „Zaujalo nás, jak dokázali studenti pohotově reagovat na naše odborné i osobní doplňující dotazy. Studenti, které jsme vybírali pro přijetí do programu, museli zvládnout spřehledem situaci, do níž byli uvedeni. Některým se to povedlo lépe, jiným méně a my museli rozhodnout. Určili jsme pět studentů, kteří nás přesvědčili o svých prezentačních schopnostech a dovednostech.“

V závěru nám Čeněk Kras představil benefity a možnosti dalšího odborného rozvoje, které jsou pro nás, co vzešli z výběrového řízení úspěšně, připraveny. Pomyslnou tečkou za celou akcí bylo společné fotografování. Za zády jsme nechali budovu Microsoftu a na cestu domů vyrazili plni dojmů a zážitků z celého dne.  Někteří nadšeni a rozradostněni, jiní zklamáni, ale takový je život. Ze čtrnácti zástupců naší školy bylo vybráno pět, kteří se stali účastníky programu. „A přesto, že z nás postoupil jen někdo, nevzdáváme se a za rok Microsoft navštívíme znovu! Tentokrát zkušenější,“ uzavřel Jakub Růžička, student druhého ročníku.

Jaroslav Šindler


Koordinátor Microsoft PiL CoE
Soukromá střední škola pro marketing a ekonomiku podnikání, s.r.o. Most

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.