ČŠI: Pozitivní zkušenosti s plošným testováním z Francie

úterý 29. listopadu 2011 ·

Na francouzském institutu v Praze proběhl 24. listopadu seminář na téma "Francouzský systém národního hodnocení vzdělávání v základních školách". Generální inspektor pro předškolní a základní vzdělávání ve Francii Philippe Claus ve své prezentaci mimo jiné zdůraznil základní přínos testování jako účinného prostředku proti školnímu selhání.

Účastníci semináře měli možnost vyslechnout i informace o průběhu testování na francouzském lyceu v Praze od jeho ředitele Jean-Luc Gavarda a následném praktickém využití výstupů. Generální inspektor Claus zdůraznil i důležitost výsledků z testování jako zpětné vazby pro učitele i školy, rodiče žáků zase mohou porovnat konkrétní znalosti svého dítětě s průměrnými znalostmi, jaké by mělo mít. České překlady prezentací generálního školního inspektora pro primární vzdělávání Phillippa Clause naleznete v příloze.

Za českou stranu informoval francouzské kolegy o stavu příprav na testování zástupce ČŠI, o tvorbě standardů PhDr. Jitka Tůmová z odboru předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání z MŠMT ČR.





6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 12:10  

Srovnávat možnosti plošného testování na francouzském lyceu v Praze s plošným testováním běžných základních škol je skutečně vtipem dnešního dne neotřelé krásy.
Mám takový pocit, že mnozí vedoucí pracovníci ve školství v posledních letech hodně tíhnou k surrealismu, ba přímo až k dadaismu.

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 12:41  

1. Ve Francii se testují žáci na výběrovém vzorku, nikoliv plošně, jak to chce udělat ČŠI.
2. ČŠI chce opřít svoji inspekční činnost o výsledky testů. Což je nesprávné a zavádějící. Takto postavený indikátor není správně vypovídající.
3. Ve Francii z testů dělají závěry v podobě analýzy testů a nezanášejí to do statistik registrovaného učitele, jak to chce ČŠI.
4. Proč se tady budou testovat žáci istitucí ČŠI, která k tomu nemá vůbec žádné zkušenosti, když tady má stát zákonem zřízené evaluační centrum?
5. Neco shnilého je ve ČŠI!!!

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 13:44  

Já v článku žádné srovnávání nevidím...vy ano?

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 15:46  

No, snad jenom to na posledním obrazu:
"Více než 1/4 žáků dosáhla výkonnosti vykazující optimální zvládnutí ...
K tomu je potřeba připočítat 30 % žáků, jejichž výkonnost opravňuje k úvaze, že
dostatečným způsobem zvládají ...
Na druhé straně zůstává 15 % žáků s obtížemi (a mezi nimi 3 % s velkými obtížemi."

Jsem přesvědčena, že by velmi podobné výsledky vyšly i u nás. Proč je tedy nutné je zjišťovat, když bychom mohli peníze věnovat rovnou na jejich zlepšování?

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 17:10  

A jak později poznáme, že už došlo ke zlepšení? Opět na základě všeobecného DOJMU?

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2011 v 22:09  

"A jak později poznáme, že už došlo ke zlepšení?"

To se přece pozná na ulici, v tramvaji, na pracáku...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.