Bořivoj Brdička: RVP_VT21 - závěrečná zpráva o kurzu

pondělí 28. listopadu 2011 ·

Vyhodnocení a analýza výsledků eLearningového kurzu portálu RVP Vzdělávací technologie pro 21. století, který v listopadu 2011 skončil.



E-learningový kurz portálu RVP Vzdělávací technologie pro 21. století (RVP_VT21), do kterého se přihlásilo téměř 40 učitelů, minulý týden po více jak dvou měsících práce skončil. Je tedy čas bilancovat.

Původní záměr, a sice realizovat ho v otevřené podobě, se podařilo v plné míře naplnit. Prostředí kurzu (Moodle RVP_VT21) bylo po celou dobu běhu (a je dosud) přístupné všem, i návštěvníkům. Najdete v něm všechny studijní materiály, video-záznamy pravidelných online setkání s přednáškami zajímavých hostů včetně zahraničních a diskusní fóra, kde se o problémech diskutovalo a účastníci v nich publikovali výsledky své práce nebo odkazy na ně. Náš kurz byl svým způsobem experimentální. Snažil se v praxi českého školství ověřit možnosti ve světě stále populárnějších kurzů typu MOOC (viz Masivní otevřené online kurzy), jež se snaží naplňovat konektivistickou ideu sdílení zkušeností účastníků v prostředí bezproblémového online spojení a volné dostupnosti výukových materiálů. Další informace o tomto způsobu vzdělávání učitelů motivujícím k osobnímu profesnímu růstu najdete zde - Nový pohled na osobní vzdělávací prostředí, Bloomova taxonomie pro kreativní prostředí, Neformální vzdělávání učitelů pod taktovkou architekta.

Úkolem účastníků takového kurzu není nové podněty pouze přijímat, ale také je šířit v rámci svého vzdělávacího prostředí (v duchu 2. stupně upravené Bloomovy taxonomie pro kreativní prostředí, čili návodnosti). Pro účastníky našeho kurzu to znamenalo každý týden zpracovat pro právě aktuální téma reflexi, a tu publikovat prostřednictvím některé volně dostupné online služby současného webu (typicky blogu) nejen s cílem ukázat, co zajímavého se při studiu dozvěděli, ale předat toto sdělení všem, koho by mohlo zajímat. Kurz měl těchto 8 hlavních tematických celků:

  1. Teoretická východiska reformy školství;
  2. Vliv technologií na vývoj školství;
  3. Výukové hry;
  4. Metodika vzdělávacích technologií;
  5. Teorie konektivismu a osobní vzdělávací prostředí;
  6. Aktuální metody hodnocení výukových výsledků;
  7. Vzdělávací politika státu pro 21. století;
  8. Budoucnost vzdělávacích technologií

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.