1989: Pád východního bloku

úterý 22. listopadu 2011 ·

Ještě na počátku roku 1989 spadalo šest evropských států pevně do sféry vlivu Sovětského svazu. Na jeho konci už všechny deklarovaly svou nezávislost a vydaly se na cestu k demokracii. Jak došlo k tak rychlé změně?

Victor Sebestyen ve své knize detailně rozebírá jednotlivé události i dlouhodobé procesy, které tomuto předcházely, a to nejen v samotných zemích střední a východní Evropy, ale i v dalších částech studenou válkou rozděleného světa. Opírá se o desítky rozhovorů se svědky a účastníky těchto dějů i o nově odkryté archivní materiály. Vypráví příběhy obyčejných lidí i o strategických rozhodnutích světových velmocí, které nakonec vedly k pádu železné opony a posléze celého sovětského impéria.

„Jedná se o komplexní příběh zahrnující celou řadu zemí, toto úžasné, současně však také badatelsky pečlivě zpracované dílo jej probouzí k životu skutečně působivým způsobem… Neodolatelné.“
The Observer

„Popis událostí, který si nelze nechat ujít… Sebestyenovo skvěle napsané podání se odvíjí v krátkých a živých epizodách.“
Newsweek

„Záživné a barvitě pojaté dějiny tohoto podivuhodného roku.“
The Economist

Více informací o knize naleznete a knihu se slevou 15 %  zakoupíte na http://knihy.cpress.cz/1989.html.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.