Vítejte v druhé republice aneb Děkujeme, pane ministře!

čtvrtek 13. října 2011 ·

Otevřený dopis ministru školství.

Rádi bychom Vám, pane ministře, poděkovali za Vaše kroky ve funkci ministra školství. Jsme středoškolští učitelé a dlouhá léta se ve výuce soustřeďujeme na výchovu k občanství, toleranci a kritickému myšlení. Často jsme naráželi na problém, jak našim studentům přiblížit některá témata, především sociálně patologické jevy či komplikovaná historická období. Jsme rádi, že díky některým českým politikům máme k dispozici tolik praktických příkladů. Vaše duchaprostá rétorika, podpora ultrakonzervativních katolíků, mytologických nacionálních klišé, lidí přímo spojených s extremismem, záliba v měření, vážení a nálepkování studentů, to vše nám už měsíce slouží jako materiál umožňující vyučovat např. o druhé republice či o rozdílu mezi vlastenectvím a náckovstvím, podobně jako nám v tomto směru slouží prezident země a jeho bizarní trabanti. 


Jsme si jisti, že, že sebevědomí budované na pouhém faktu příslušnosti k jakékoliv skupině je ve skutečnosti rezignací na svobodu a odpovědnost. Ujišťujeme vás, že budeme učit o Karlu IV., zvlášť o tom, v jakém smyslu byl tzv. „Čechem“, či o té drobné lapálii s vyvražděním norimberských židů. Podobně budeme po studentech chtít, aby nám vysvětlili, jaký má češství Jaromíra Jágra vztah k faktu, že je výborným hokejistou. Jste známý rychlostí, s níž uvádíte své nápady v život, a máme pro vás několik nápadů, jak by se mohlo pokračovat v započaté cestě. Nechť MŠMT vydá povinný seznam povolených autorů! Jistě přijde vhod Slávy dcera, Broučci, Ve stínu lípy, Nerudovo Pro strach židovský či Zkáza Slovanů, naopak nedoporučujeme například Českou modernu s jejich otravným Buď svým a budeš českým, nebezpečný je masarykovec Ferda Mravenec, Žid Kafka, sexuální deviant Ginsberg či satanista Harry Potter. Dalším krokem by tedy logicky měl být seznam knih zakázaných. Na Den učitelů by mohly být rituálně páleny. Jeden náš student navrhoval přihazovat do plamenů i žijící autory, třeba sprosťáka Martina Jirouse, šťouru Umberta Eca nebo bigamistu Ludvíka Vaculíka, ale všechno má svůj čas, viďte. 


Dějiny učí, že musí předcházet tábory. Sekce pro „nepřizpůsobivé“, vedle by byli homosexuálové a lesbičky, ve speciální sekci se zostřeným režimem pak ti, kteří jsou HIV pozitivní. Další části si doplňte sám, klientů je dost. Také by měly být zavedeny výchovné ústavy pro dospívající, kteří masturbují, a káznice pro jejich rodiče, protože jak řekla Dolores Jochová Terlicová Umbridgeová, ve správných a dobrých rodinách to dospívající neprovádějí. Je tedy třeba z těla národa rázně oddělit nádor špatných rodičů.


Ještě jednou vám, pane ministře děkujeme, jako výukový materiál jste k nezaplacení.

Monika Stehlíková, Gymnázium Plzeň
Jitka Maulová, Střední průmyslová škola stavební Plzeň
Alice Zadražilová, Gymnázium Plzeň
Ladislava Matoušková, Gymnázium Plzeň
Tomáš Otava, Gymnázium Plzeň
Helena Koubková, Střední průmyslová škola strojnická Plzeň
Jan Anderle, Gymnázium Františka Křižíka Plzeň
František Stoček, Gymnázium Luďka Pika, Plzeň

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. října 2011 v 19:04  

Nějak tak vnitřně jsem ochoten tuto myšlenku podpořit, protože nesouhlasím s manipulací dějin, že např.podříznutí svázaného člověka je hrdinský čin. Dostávat za podříznutí státní metály a vnucovat potom nějakou státní hrdost ? Ignorant

6. B řekl(a)...
12. října 2011 v 20:13  

Podepisuju také.

Anonymní řekl(a)...
12. října 2011 v 22:21  

Zdá se, že učitelům došla trpělivost. Konečně ! Výborně!

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 3:22  

Dějiny nás především učí, že učitýlek zde není od toho, aby vyjadřoval jakési vlastní názory, nýbrž aby poslušně a přičinlivě učil, co se mu řekne. Taktéž je nemyslitelné, aby se ozýval proti jakémukoli nadřízenému, natož pak tomu nejvyššímu. Pokud nějaký nešťastník na tyto věčné pravdy zapomene či snad se začne domnívat, že nejsou věčné, musí počítat s velmi vážnými následky. Tak tomu bylo, je a bude; aktuální iluze svobody, které zřejmě propadli pomýlení plzeňští pedagogové, na tom nic nemění. Však oni, holoubkové, rychle pochopí, jak se věci doopravdy mají!

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 7:54  

jak se věci doopravdy mají ?

že už by měl i někdo z těch vyšších dostat na zadek !! Bac, bác, bác. Jinak to naprosto chápu, máte pravdu, ozývat se mohou jen ti zbohatlíci a zloději. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 13:01  

Několik námětů k výuce:

Matematika: Nepřímá úměrnost - čím víc ukradneš, tím menší je to zločin.
Etická výchova: Co se vejde do paragrafů, to je morální.
Občanská výchova: Ve všech zřízeních si mocní dělali co chtěli. V socialismu se to jmenovalo komunistická zvůle, dnes se to jmenuje politická vůle.
Základním principem volené demokracie je, že je vlastně úplně jedno, koho volíš.
Svoboda slova – stále platí: nic nikde neříkej. Když už to řekneš, tak to nepiš. Když už to napíšeš, tak se aspoň nepodepisuj (jako já teď:-)). Kdyžse podepíšes, tak se potom nediv.

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 13:52  

"Také by měly být zavedeny výchovné ústavy pro dospívající, kteří masturbují, a káznice pro jejich rodiče, protože jak řekla Dolores Jochová Terlicová Umbridgeová, ve správných a dobrých rodinách to dospívající neprovádějí."

na toto téma jsem slyšel následující:
"Dělal to někdy každý kluk/chlap, a kdo tvrdí, že ne, tak to dělal taky a možná ještě častěji než ti, co se k tomu bez obalu přiznali."

Takže, aby nakonec v ústavu neskončili všichni.

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 14:57  

Žeby se už konečně v této republice začalo dít ? Už je na čase, vždyť ono, VLÁDA SE TI LIDE NAVRÁTILA, je hodně vzdálené a směšné,přestože mi do smíchu není.

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 20:35  

A že už té arogance vlády a ministra školství bylo tolik, že naštvaní jsou naprosto všichni ! Samozřejmě se pár přisluhovačů vždy najde ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 22:28  

,,Dobeš chce , aby Češi byli vlastenci" , já chci,aby byli rodiče.

martin kloda řekl(a)...
14. října 2011 v 11:40  

Je možné se k otevřenému dopisu připojit podpisem?

Anonymní řekl(a)...
14. října 2011 v 17:55  

Jsme středoškolští učitelé a dlouhá léta se ve výuce soustřeďujeme na výchovu k občanství, toleranci a kritickému myšlení

Jde jen o to, jestli byste neměli trochu přidat také ve výuce jazyků a matematiky, v nichž se plzeňští SŠ studenti umístili na téměř nejhorších místech.
Že by to souviselo s nedostatečným vlastenectvím, kolegové?

Anonymní řekl(a)...
14. října 2011 v 20:18  

14. října 2011 17:55

Nevím jak souvisí vlastenectví a nacionalismus s výukou matematiky a AJ ? Vím však, že ministr plácá jeden nesmysl za druhým a podařilo se mu rozvrtat téměř vše, pak se nedivte tomu, jak se učí pod tlakem těchto "geniálních myšlenek". Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.