Veřejná diskuze o návrzích standardů k RVP základního vzdělávání

pondělí 24. října 2011 ·

Na portálu RVP.CZ byla zahájena 2. fáze veřejné diskuze o návrzích standardů k RVP základního vzdělávání evaluačním standardem vzdělávacích oborů Informační a komunikační technologie, Fyzika, Chemie, Přírodopis, Zeměpis, Dějepis, Výchova k občanství, Výchova ke zdraví, Výtvarná výchova a Hudební výchova.


Romana Lisnerová, vedoucí pracovní skupiny, píše v úvodním textu:

Při hodnocení žáků je nutné vycházet z míry naplnění závazných očekávaných výstupů vzdělávacích oborů vymezených v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Tyto výstupy jsou však zcela záměrně vymezeny velmi obecně, což umožňuje školám zohlednit vlastní specifika a zaměření. Jedno je však jasné – na konci 5. a 9. ročníku, resp. kvarty by se měly výsledky vzdělávání sjednotit, samozřejmě s přihlédnutím k individuálním schopnostem a možnostem jednotlivých žáků. K tomu je zapotřebí přesněji popsat, jakých dovedností a vědomostí má žák v uzlových bodech vzdělávací dráhy dosáhnout. Při konzultaci této problematiky se odborníci ze základních škol a víceletých gymnázií shodli, že školám může pomoci vymezení minimálních dovedností a vědomostí – tedy takových vědomostí a dovedností, které by měl mít opravdu každý žák, aby mohl bez větších problémů pokračovat v dalším studiu.

V následujícím materiálu vám předkládáme k diskusi pracovní verzi materiálu (evaluačního standardu), který vymezuje minimální úroveň vědomostí a dovedností žáků na konci základního vzdělávání.



Lenka Urbanová, moderátorka diskuse, připomíná:

Diskuze k obsahu standardů ostatních vzdělávacích oborů se odlišuje od diskuze proběhlé již v dubnu letošního roku. Ukázalo se, že ankety mohly být pro uživatele náročné, navíc jejich uložené připomínky ostatní nemohli komentovat. Anketu ke standardům pro 9. ročník vyplnilo u každého výstupu v průměru pět respondentů, ke standardům pro 5. ročník deset respondentů. Jelikož počet respondentů byl velmi nízký (někdy dokonce jen tři), nebylo možno výsledky považovat za reprezentativní a jejich přínos pro další úpravu standardu byl velmi malý.

Z těchto důvodů se vracíme znovu k “diskuzi”, kde je možné reagovat na komentáře druhých a ze které mohou vyplynout důležité informace pro pracovní skupiny. 


Budeme rádi, když o diskuzi řeknete i ostatním učitelům, aby výsledky měly vypovídací hodnotu a umožnily zkvalitnit vznikající standardy. 


Diskusi naleznete na diskuse.rvp.cz, vstupy k přehledům očekávaných výstupů a indikátorů jsou na vuppraha.cz:

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. října 2011 v 20:57  

Myslím, že by bylo opravdu pěkné a nanejvýš motivující, kdyby někdo z navrhovaných indikátorů např. pro fyziku či zeměpis připravil test a pan ministr by ho v přímém přenosu vyplnil a test by mu byl ihned vyhodnocen. Myslím, že pak už bychom se nemuseli bát nezájmu žáků o výuku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.