MŠMT: Významný krok v reformě regionálního školství

středa 12. října 2011 ·

Dnešní porada ekonomických ministrů projednala materiál ministra školství Josefa Dobeše o změně financování regionálního školství. Výsledek? Porada ekonomických ministrů principy nového financování odsouhlasila.



Porada zároveň zaúkolovala ministra Dobeše, aby zprostředkoval odbornou diskusi nad konkrétními parametry se Svazem měst a obcí ČR, kraji a odbornými asociacemi tak, aby ke konci roku 2012 mohlo dojít ke vzájemné shodě.

„Dnes jsme učinili další významný krok v reformě regionálního školství srovnatelný se zavedením státních maturit či srovnávacími zkouškami v 5. a 9. ročnících,“ říká Josef Dobeš. V regionálním školství jsou podle něj nutné tři systémové změny - nastavení měření kvality vzdělávání, optimalizace sítě škol a změna financování, ve kterém bude konečně zohledněný prvek kvality. „Jsem rád, že vláda potvrdila svoje reformní tendence,“ dodává ministr. Ten v lednu 2012 předloží vládě zprávu o vývoji modelu financování regionálního školství a v dubnu všechny dotčené zákony a prováděcí předpisy, které s financováním regionálního školství souvisí.

Pokud legislativní změny schválí vláda, poslanecká sněmovna a senát, mělo by ke změně ve financování regionálního školství dojít od 1. ledna 2013.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 13:39  

Školství už zažilo dost ran, přesto žije. Ani tahle finta zřejmě nebude poslední, protože se (zřejmě přes všechny dobře míněné snahy shora)školství úplně nepotopí, lump jeden houževnatej.
Nad změnami je potřeba přemýšlet ve všech rozměrech - to co je navrhnuto, vypadá pěkně v grafech, ale to všechno.
Rizika (SŠ):
1. Nejvyšší počet žáků ve třídě 30, kritický počet 26 - to už nikdy nikdo nikoho nevyloučí ze studia.
2. Neexistuje možnost ovlivnit (kromě bodu 1)faktory úbytku žáků, ani odhadovat jejich počet.
3. Po snížení počtu žáků pod kritickou mez začne škola finančně skomírat. Zbylí žáci školy tedy nedostanou adekvátní kvalitu výuky.
4. Rozhodně tímto nedojde k optimalizaci škol. Nelze počítat s tím, že budou žáci úředně přestěhováni s jedné školy na druhou.

Dnešní normativní financování má také některá tato rizika - převis nad 26 žáků je aspoň snižuje.

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 20:41  

Jde o docela důležitou zprávu, kterou dle mého spousta učitelů nezná a nezajímá se o tuto problematiku. Začnou se zřejmě hluboce zajímat až Dobešova "26" vejde 1.1. 2013 v platnost a oni při optimalizaci přijdou o práci.

Anonymní řekl(a)...
14. října 2011 v 8:53  

A při té optimalizaci se školství zbaví toho učitele, který byl na té méně naplněné škole, nikoli toho méně kvalitního nebo méně kvalifikovaného.

Anonymní řekl(a)...
14. října 2011 v 17:24  

"Dnes jsme učinili další významný krok v reformě regionálního školství srovnatelný se zavedením státních maturit či srovnávacími zkouškami v 5. a 9. ročnících,“ říká Josef ...

On to přiznává a ještě se tím snad chlubí!?!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.