Karel Zavřel: Jak roste oddenek?

pondělí 3. října 2011 ·

Stručný výtah z článku D. Cormiera Rhizomatic Education: Community as Curriculum, v němž autor buduje koncept tzv. „oddenkového“ učení – jako protikladu hierarchizovaného „stromového“ učení.

Informace a znalosti



Informací je kolem nás mnoho. A nejsou nijak skryty, naopak se na nás valí z bezpočtu informačních zdrojů. Ale abychom z informací měli užitek, musí se nám stát znalostí, je třeba je zařadit do souvislostí a sladit je s našimi předchozími znalostmi.

Znalosti, které mají žáci nabýt, jsou tradičně stanoveny nějakým druhem osnov či standardů. Ale kde se získává kodex požadovaných znalostí? Typickým postupem pro tuto „destilaci“ znalostí je vědecký (expertní) proces zkoumání, publikace, polemik a validace, na jehož konci je znalost, která je ověřená a připravená k předávání žákům.

Tento proces je však časově velmi náročný, a tudíž pro rychle se vyvíjející oblasti, jakou jsou třeba informační technologie, značně nevhodný. V důsledku toho autor vybízí k přehodnocení toho, čím jsou vlastně tvořeny znalosti. Nemělo by jít pouze o statické kodifikované informace, ale spíše o dynamický proces jejich objevování a zkoumání: „Poznání se stává jednáním“ [1] (srovnej s meliorací – viz Co má meliorace společného s modelem TPCK?).

Komunita kurikulem

V souvislosti s tím se autor dostává k zásadnímu významu kolaborativního učení. Inspirován sociálním konstruktivismem, konektivismem a dalšími teoriemi, vidí společnost dalších učících se nejen jako facilitační faktor, ale i jako zcela nezastupitelný a konstituující prvek samotného kurikula, jeho obsahu, rozsahu atd. „My jsme učením.“ [2]

Nejde tedy jen o sdílení znalostí, ale o jejich společné objevování a tvoření. Odpadá zde fáze expertní validace informací. „Je-li daný bit informace poznán komunitou jako užitečný či pokud se ukáže být použitelný pro něco dalšího, může být uznán jako znalost. Společenství tak má moc vytvářet v daném kontextu nové znalosti, uzly spojené se zbytkem sítě.“ [1]

Dokladem tohoto faktu jsou stále rozšířenější weby s uživatelsky generovaným obsahem, wiki apod.
Sám autor svou ideu Community as Curriculum představuje na následujícím videu.



Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

2 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
3. října 2011 v 11:56  

Jako nadšeného ptákovce loskutákovce mne zajímá, jak takový oddenek roste v pařeništi státních maturit.

BoBr řekl(a)...
3. října 2011 v 17:30  

Blaho, vy jeden provokatére, přece jste si přečetl, že se oddenek suchým místům vyhýbá a nečekaně se zjeví tam, kde ho nikdo nečekal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.