Hrozí nové Indoše? aneb Causa Planéta vedomostí II. (aktualizováno)

pondělí 3. října 2011 ·

Některé čtenáře České školy znepokojil obsah videa v článku Causa Planéta vedomostí a proto jsme pátrali po dalších indiciích a sledovali vývoj causy na Slovensku.

Nejprve jsme identifikovali muže, který 14. června na konferenci věnované projektu Planéta vedomostí v diskusi přítomné informoval, že Planétu vedomostí předvedl českému ministrovi školství Josefu Dobešovi. Ten se měl vyjádřit zhruba takto: "My připravujeme cestu na Měsíc a vy jste už na Marsu." Toto ministrovi vložil do úst Milan Rusnák, který v úvodu trochu publiku konference zalhal, když řekl, že dvacet let pracoval v telekomunikacích: po odchodu z funkce generálního ředitele GTS Novera v červenci 2008 pracoval  ve funkci předsedy představenstva výrobce oken VECTRA a jako šéf společnosti Window Holding, která slavila úspěch v programu Zelená úsporám.

Tiskový odbor MŠMT nám na náš dotaz, kdy, kde a jménem koho Milan Rusnák ministrovi školství Josefu Dobešovi Planétu vedomostí předvedl, nakonec nedokázal odpovědět s tím, že máme požádat o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., což samozřejmě učiníme. V první mailové odpovědi nám pracovník tiskového odboru odpověděl, že nám nebude odpovídat vůbec. V druhé mailové odpovědi nám poradil, abychom se obrátili na pořadatele konference věnované projektu Planéta vedomostí. V další telefonické odpovědi jsme se dozvěděli, že v den konání této konference byl pan ministr v Poslanecké sněmovně. Pracovníci tiskového odboru MŠMT mají zřejmě potíže s pochopením psaného textu.

Řada odborníků je výrokem Milana Rusnáka znepokojena a dává ho do souvislosti s destrukcí práce na revizi RVP, jehož jsme byli svědky v posledních týdnech, kdy zřejmě na popud Jany Jochové Trlicové z Výboru na obranu rodičovských práv po jejím neúspěchu na setkání odborníků k revizi vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, byla další plánovaná setkání k dalším vzdělávacím oborům zrušena a byla vzápětí odvolána i ředitelka za kurikula odpovědného Výzkumného ústavu pedagogického Stanislava Krčková. Planéta vedomostí by podle všeho mohla sloužit jako kladivo na čarodejnice RVP a sjednocující faktor pro sjednocení učiva, které je podle Josefa Dobeše díky RVP a ŠVP rozvolněné.

Na Slovensku má dodávka Planéty vedomostí za 6-12 milionů eur evidentní potíže, TASR přinesla 23. září tuto zprávu:

List Sme dnes napsal, že ministerstvo projekt digitalizovaných učebnic za šest až 12 milionů eur od firmy Agemsoft nekoupí. „Nerozhodl jsem doposud o zastavení jednání, nerozhodl jsem o odmítnutí nabídky,“ řekl dnes Jurzyca. Připustil ale, že není přesvědčen, že cena za produkt, který nabízí Agemsoft, je dobrá. Celou záležitost chce uzavřít příští týden. „V pondělí máme schůzku. V úterý by mohla být teoreticky na světě nová informace,“ avizoval. 


Časopis .týždeň informoval, že Planeta vědomostí se do velké míry shoduje se softwarem, který školy dostaly ještě v roce 2003 s názvem Vědomosti v hrsti. Časopis srovnal kapitolu Oko a ucho v Planetě vědomostí s tou samou kapitolou v projektě Vědomosti v hrsti 1. „Z 28 položek této lekce Planety vědomostí je třetina zcela anebo téměř totožná s položkami v lekcích Vědomosti v hrsti 1. Jde o ty samé obrázky, ty samé animace, ty samé komentáře,“ píše časopis. Své zjištění ukázal i ministrovi školství. „Pracujeme na srovnání obou produktů. Skutečně, viděl jsem na vlastní oči, že část je velmi podobná, ale naši odborníci pracují na tom, do jaké míry se celkově tyhle produkty podobají, anebo liší. Jasné, že míra podobnosti má vliv na cenu,“ uvedl dnes ministr. 


Týdeník také upozornil, že dva díly staršího projektu šlo ještě před šesti měsíci koupit pro jednu školu za 150 eur. Pokud se tato částka vynásobí počtem základních, středních škol, gymnázií a středních odborních škol, vychází to na 330.000 eur. Projekt Vědomosti v hrsti 1 přitom už mělo dostat 1225 škol v rámci Infověku před sedmi až osmi lety. Distributorem Vědomostí v hrsti byla také firma Agemsoft. 


Pokud společnost Agemsoft v dodávce slovenským školám neuspěje, můžeme podle dotázaných odborníků očekávat, že se pokusí prosadit prodej v ČR s využitím prostředků z ESF. Slovenští kritici vyčítají Planéte vedomostí výraznou shodu s již školám dodanému produktu Vedomostiach v hrsti. Podle časopisu Týžden má například lekce Oko a ucho v online Planéte vedomostí třetinu obrázků, animací a videí identických se stejnou lekcí v na CD dodaných Vedomostiach v hrsti, díky online verzi je navíc řada aktivit zjednodušených. Titul Vedomosti v hrsti na CD, přestože byl bezplatně dodán na slovenské školy, nebyl pro řadu problémů vůbec používán.

V ČR nabízel Agemsoft Planetu vědomostí ve slovenské a anglické verzi neúspěšně loni na podzim v rámci dnes již zaniklého konsorcia Učení je hra za cenu 600 Kč za žáka a rok. Musíme ale připomenout i relativní neúspěch předchůdce titulu Škola hrou nebo Brána vědění (česká verze Vedomosti v hrsti, dodávaná společností LANGMAster v různých verzích v letech 2002-10). V roce 2003 byla sada CD nabízena s cenou za trvalou licenci pro školu 995 Kč za titul, tedy celkem 11 940 Kč za celou sadu.

Pokud si vzpomenete, v roce 2003 získaly v rámci SIPVZ české školy dotaci 77 milionů Kč na nákup výukového software, podíváme-li se na podrobnou statistiku prodaných produktů, tak školy po masivní reklamní kampani utratily za tituly ze sady Brána vědění pouze 9,3 milionu Kč, tedy pouhých cca 12,1 % dotace. V dalších letech pokračoval LANGMaster s dalším prodejem Brány vědění a jejich variant bez velkých úspěchů i na trhu pro soukromé uživatele. Tyto tituly byly nakonec dodávány zdarma jako přílohy deníků a také v řetězci Levné knihy, kde se prodávaly za pár desetikorun. Multilicence celého balíku pro školy se údajně prodávala do dubna 2011 za zhruba 3500 Kč.

Pokud se podíváme na původní anglickou verzi Universal Curriculum, je zde v patičce uvedeno vročení 2003-2006, pokud se pak programátor podívá do zdrojového kódu ukázkových lekcí, nalezne vročení 2002 Young Digital Poland. Tato původní verze totiž získala ocenění na World Summit Award 2003, kterou se neoprávněně chlubil LANGMAster v reklamní kampani na titul Brána vědění v roce 2003.

Doufejme, že se i dnešní vedení MŠMT dostatečně poučí z ostudy ze softwarového balíčku z konce roku 2001 i reakce kritiků Planéty vedomosti na Slovensku v letošním roce. A snad peníze z ESF si nikdo netroufne utrácet jako peníze ze státního rozpočtu, v řadě zmanipulovaných projektů totiž o ně ČR již přišla.

Odkazy a zdroje:


Martin Mojžíš, Planéta zvláštneho smútku, .týždeň - dnešní článek
Martin Mojžíš, Skladanie síl, .týždeň - dnešní článek

Causa Planéta vedomosti, Česká škola
Martin, Mojžíš, Je dobojované?, Týždeň
Martn Mojžíš, Planéta nehorázností, Týždeň
Martin Mojžíš, Oko a ucho ešte raz, Týždeň
Zuzana Petková, Milióny za Planétu vedomostí Jurzyca nedá,SME.sk
Reakcia AGEMSOFT na nepravdivé výroky o Planéte vedomostí
Juraj Grečnár, Planéta nevedomosti
Dávid Králik, Dievčence...ďakujem...pán minister iste pochopil...
Ivana Sendecka, Slovensko vytvorme si Planétu vedomostí 2.0, blog.SME.sk
Nad Planétou vedomostí sa zaťahujú mraky, Webnoviny.sk
Pavel Sibyla: K Planéte vedomostí neexistuje alternatíva, ETREND
.týždeň: Planéta vedomostí sa podobá na osem rokov starý softvér
Jan Wagner, LANGMaster: jen klamavá reklama a nekalá soutěž?, LUPA.CZ

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.