Causa Planéta vedomostí

úterý 6. září 2011 ·

Nákup sady digitálních učebnic Planéta vedomostí slovenským ministerstvem školství připomíná deset let starou českou causu nákupu softwarového balíčku v rámci SIPVZ. Ale ne vždy se najde někdo, kdo řekne nahlas, že král je nahý...


Obě causy jsou si podobné i v řadě dalších detailů: v absenci výběrového řízení, manipulací s odborníky i pedagogickou veřejností, destrukcí trhu jako vedlejšího účinku a nehorázné ceně. V případě Planéta vedomostí má jít o 6-12 milionů eur za tříletou licenci pro všechny slovenské školy.

Planéta vedomostí navazuje na předcházející titul stejného dodavatele společnosti Agemsoft z roku 2003 Bránu poznania, který odpovídal i u nás nabízenému titulu LANGmaster Brána vědění. Veškerý výukový obsah všech těchto titul pochází z původně polské sady společnosti Young Digital Poland, později přejmenované na Young Digital Planet.

Podívejte se na čtyři videa se záznamem vystoupení Martina Mojžiša na konferenci věnované projektu Planéta vedomostí, zejména třetí a čtvrté se záznamem diskuze po vystoupení je velmi poučná. Přečtěte si i vysvětlující článek Martina Mojžíša Planéta čudných vedomostí.









2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 11:01  

Opravdu dlouho nevydrželo to slovenské rozhodnutí přebrat český (bohužel na totální nedostatek peněz umírající) systém, kdy peníze na nákup vybavení se průběžně dávají školám a konkurující si dodavatelé nesou místo státu riziko investic a musí se snažit každé škole nabídnout to pro ni nejlepší a nejlevnější.
A jak v rozrušení kdosi "vypleskl" v jednom ze záznamů, náš pan ministr už je také "v jednání" a na systém "monopolní předražená dodávka + patřičný tringelt" se nejspíš chystá také. Sklony k tomu již prokázal.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 23:33  

Mrazí mě z těch pár vět v posledním videu. Už to někdo odnesl Dobešovi a začal kampaň v ČR. Takže tu máme druhý pokus o balíček...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.