EDUin: Ředitelé o státní maturitě soudí, že nic nového nepřinesla

středa 19. října 2011 ·

Podívejte se na video z Kulatého stolu, který hodnotil výstupy státních maturit.

Na stránkách EDUin a SKAV najdete osmiminutový sestřih ze zářijového Kulatého stolu na téma Co nám o studentech řekla státní maturita. Samotní ředitelé středních škol ji hodnotí organizačně velmi složitou, informačně nepříliš přínosnou a upozorňují na nebezpečí, že učitelé ovlivnění možnými následky pro školu se ve výuce soustředí především na testové úlohy.

Video ze zářijového kulatého stolu najdete ZDE, podrobnější zápis z jednání ZDE.

Ivan Smolka, ředitel Waldorfského lycea v Praze a člen SKAV, řekl: „Klíčovou otázkou dneška se stává motivace ke vzdělávání. Klasická česká metoda cukru a biče, odměn a trestů už moc nefunguje. Zvyšují se kázeňské problémy, a to i na gymnáziích. Budoucnost má jen individuální přístup a vzbuzení zájmu o poznávání. Motivace koncovým strašákem státní maturity a pojetí maturity jako represivního nástroje je špatně.“


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. října 2011 v 14:34  

Domnívám se, že státní maturita je úřednická , drahá zbytečnost. Proč měnit něco, co léta dobře fungovalo? Navíc (stejně jako u indoše) je do ní vtahována pedagogická veřejnost, pod vějičkou přivýdělku, jako hodnotitelé. Vím, že na některých učilištích probíhala státní část maturity tak, že ji třída dělala společně s dohlížejícím vyučujícím. Ze strachu školy, že špatný výsledek učiliště znemožní školu v očích veřejnosti.
Hlavní důvod zavedení maturity spatřuji ve strachu MŠMT zastavit tu rozjetou mašinerii, která už spolykala tolik peněz. No a původně před lety stála možná snaha někoho vyvést státní prostředky z ministerstva. Protože takto se to u nás již léta dělá. Neveřejné zakázky, externí předražené firmy....rozvoz maturitních otázek školám spec. firmou za 50 miliónů Kč.

Luděk Blaha řekl(a)...
19. října 2011 v 15:45  

Ředitelé o státní maturitě soudí, že nic nového nepřinesla

Předpokládám, že tak soudí i ředitelky. V tom případě výborně, dámy a panové, dobrý postřeh. Ona také nic nového přinést neměla. Právě naopak. Měla vrátit školství do původního stavu, kdy kvalita vzdělání odpovídala potřebám doby.
Hledáte-li někoho odpovědného za současný neutěšený stav, podívejte se na displej svého počítače a nezapomeňte si pustit webkameru.

Anonymní řekl(a)...
19. října 2011 v 16:48  

V záznamu vystupují 3 ředitelé SŠ - 2 jakjo zástupci mnoha set podobných škol + 1 jako zástupce zcela specifické školy, jediné svého druhu u nás - waldorfského lycea. Kde jsou naproti tomu třeba ředitelé obchodní akademie a pod.? Proč takový výběr?

Luděk Blaha řekl(a)...
19. října 2011 v 21:22  

Proč takový výběr?

Také bych uvítal zástupce škol, které se umístily na zveřejněných prvních třech místech v jednotlivých krajích a kteří tuto skutečnost neprodleně vyvěsili na školních webech.

Anonymní řekl(a)...
19. října 2011 v 21:32  

"jediné svého druhu u nás - waldorfského lycea"

Jsou tři v republice.

poste.restante řekl(a)...
19. října 2011 v 22:36  

Klasická česká metoda cukru a biče, odměn a trestů už moc nefunguje.

Vida, já vůbec netušil, že je to česká metoda.
A ona se ještě smí aplikovat?
Kde ji, prosím, používají?
Moc rád bych se tam zajel podívat na to, jak nefunguje.
:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.