Výklad vyhlášky č. 147/2011 Sb.

sobota 24. září 2011 ·

Na základě množství dotazů, které MŠMT obdrželo k novele vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání, dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění vyhlášky č. 147/2011 Sb., předkládá odbor 27 – speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy výklad nových ustanovení formou odpovědí na otázky, které se v dotazech z terénu vyskytovaly nejčastěji.



Výklad vyhlášky č. 147/2011 Sb. - otázky a odpovědi.doc

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. září 2011 v 11:37  

Dobrý den,
výklad bohužel vůbec neřeší žáky střední školy. Podle dosud platné vyhlášky se na tzv "E" obory mohlo přijímat 25% žáků bez postižení. MŠMT koncem května 2011 (tedy po přijímacím řízení) vydalo vyhlášku novou, která hovoří, že žáci bez postižení se ve speciálních školách nevyučují. A není zde nijak specifikováno, zda se jedná o školy základní či střední.
Co tedy má dělat ředitel střední školy s "E" obory, který již přijal do 25% žáků bez postižení a tyto žáky má i ve vyšších ročnících? To je má vyhodit, riskovat až čtvrtinový pokles počtů žáků a také žaloby ze strany rodičů, kteří mají platné rozhodnutí o přijetí?
Někdo může argumentovat, že lze žáky bez postižení přeřadit na omezenou dobu. To ale v učebních oborech OU nemá prakticky žádný význam.
Myslím si, že pokud MŠMT chtělo takovou vyhlášku vydat, mělo by její účinnost odložit o 3 roky, než již přijatí žáci ze školy vyjdou. V tom případě je ale třeba počítat se zkolabováním sítě odborných učilišť.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.