VORP k vyjádření ČSSD o sexuální výchově

pátek 30. září 2011 ·


Důrazně se ohrazujeme proti vyjádření pana Chládka, stínového ministra školství za ČSSD. Tisková zpráva vydaná panem Chládkem je zatížena nedostatkem informací, který vedl k výraznému zkreslení a odklonu od reality. VORP považuje za vhodné korigovat závěry tiskové zprávy ČSSD.


MŠMT si u Výboru na obranu rodičovských práv žádný dokument nikdy neobjednalo. Jedná se o materiál určený pouze ke konzultaci s odborníky při revizi RVP. Je podivné, že se dostal do ruky zrovna panu Chládkovi, který se z něj snaží udělat skandál, přestože jde jen o pasáže z rámcového vzdělávacího programu, které navrhujeme k přepracování.

Základním a stabilním požadavkem VORPu je dobrovolnost školní sexuální výchovy, aby mohla být naplněna Ústavou zaručená svoboda svědomí a vyznání rodičů a potažmo i žáků. V rámci naplňování dobrovolnosti sexuální výchovy VORP usiluje o sloučení témat zahrnujících sexuální výchovu do samostatného dobrovolného předmětu. VORP považuje za vhodné a demokratické přejít k pluralitnímu modelu výuky sporných témat, u kterých neexistuje obecná shoda.

Anna Brychtová, předsedkyně VORP

e-mail: kancelar@vorp.cz

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. září 2011 v 14:05  

Vážený VORPe!
Přestaňte konečně prudit drtivou většinu ostatních, která se současným pojetím sexuální výchovy ve státních školách nemá žádný problém. Máte-li speciální požadavky, nic vám nebrání zřídit si pro vaše děti soukromé školy, kde se můžou vzdělávat po vašem! Do závazných požadavků školského zákona se výuka na takových školách, resp. její výsledky, nejspíš jakžtakž vejdou, tak přestaňte řešit pseudoproblémy a do toho!

Anonymní řekl(a)...
30. září 2011 v 16:47  

Zdravím a mám jeden dotaz. Budeme také ve škole demokraticky nepřítomností žáků ve výuce řešit, zda byl člověk stvořen Bohem, nebo se vyvinul z předchůdců člověka, jak naznačoval Darwin? Že bych dceři a synovi napsal omluvenku a neúčastnili by se části výuky. :-)

Slávek Hora

Anonymní řekl(a)...
30. září 2011 v 17:08  

Když se zmýlil Einstein, proč by se nemohl mýlit taky Darwin?

poste.restante řekl(a)...
30. září 2011 v 17:25  

Když se zmýlil Einstein, proč by se nemohl mýlit taky Darwin?

A mohu tedy i já napsat omluvenku synovi na hodiny fyziky?
:-)

Probůh, tady se snad nehlasuje o univerzálních pravdách.
Je naprosto poctivé přiznat si, a také to sdělit i žákům, že ve spoustě oblastí našeho poznání doposud spoustu věcí nevíme. Že mnohé z toho, co považujeme za samozřejmý fakt, jsou v podstatě jen hypotézy a teorie, pro které nám většinou také sedí experimentální důkazy. Což neznamená, že někdy za x let nepřijdeme na to, že mnohé z toho samozřejmého bylo vlastně jinak.

Jenže to ale také neznamená, že budeme veškeré dosavadní poznání popírat jen proto, že se nám to nelíbí, nebo nehodí.

Anonymní řekl(a)...
30. září 2011 v 19:55  

Jenže to ale také neznamená, že budeme veškeré dosavadní poznání popírat jen proto, že se nám to nelíbí, nebo nehodí.


No právě, co bychom taky potom ve škole učili, že? Leda snad ty sexuální praktiky, ty se s tisíciletími až tolik nemění...

poste.restante řekl(a)...
30. září 2011 v 22:23  

No právě, co bychom taky potom ve škole učili, že?

Pokud vím, za posledních 20 let se nijak zásadně nezměnila ani matematika, fyzika, biologie, český jazyk, atd.
Hodně se změnil dějepis, to ano.
:-)

A učitel, který učí třeba fyziku jako soubor dogmat, by nejspíš neměl ve školství pracovat.
Nebudu sice popírat platnost Ohmova zákona, ale když se student zeptá, co je to vlastně gravitace, co mu mám odpovědět?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.