Přečtěte si: Žebříčky škol: jaké jsou zkušenosti z anglofonních zemí

úterý 27. září 2011 ·

Zveřejňování bylo zavedeno v Anglii (zač. 90. let) a Walesu, v USA, v Austrálii (od konce 90. let). Neoficiální žebříčky existují ve Francii pro prestižní střední školy – zveřejňují se výsledky Baccalauréat (využívány pro diagnostické účely).

Z článku v UčitelskýZpravodaj.cz vybíráme:


Za nejnebezpečnější rizika zavedení žebříčků v ČR lze považovat:

  1. Nedostatek informací pro sestavení dobrého modelu přidané hodnoty – výsledky nespolehlivé.
  2. Zjištění, že je škola slabá, nebude signál pro pomoc, ale pro trest.
  3. Omezení výuky na přípravu na testy.
  4. Školy si budou vybírat dobré žáky a zbavovat se slabších.

Jak sestavit relevantní žebříček
Goldstein a Myers (1996) navrhli etický kód pro korektní zveřejňování žebříčků, který vychází z principů:

  1. Nikoho nepoškodit.
  2. Právo na informace.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
27. září 2011 v 20:10  

Jak sestavit relevantní žebříček
1. Nikoho nepoškodit.


Tak v žebříčku škol prostě neuvádějme tu úplně poslední.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.