Přečtěte si: Prohlášení ministra Dobeše je dokonale absurdní

úterý 6. září 2011 ·

Prohlášení ministra Dobeše o maturitě/nematuritě z cizího jazyka rozvířilo vody... Mně osobně se trochu zatmělo před očima. Pro jeho pravdivost.



Z článku Petra Wagnera v BritskéListy.cz vybíráme:

Je dvacet let po revoluci. Čeština nikdy nebude světovým jazykem. A přesto při přijímání do práce již "svobodně" narozených lidí narážím na tento problém. Nejsou schopni číst a domluvit se v cizím jazyce. To je vizitka české demokracie. To je vizitka našeho školství.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 9:57  

To je vizitka špatně zaplacených učitelů, protože ti se za ty peníze do školství nehrnou. Jazykaři logicky míří tam, kde dostanou 35 000,- a více, proč by měli dělat za 20 000,- hrubého a otravovat se s žáky, kteří o vzdělání neusilují ? Ostatně i ti, kteří se navrátili z Anglie a Kanady moc angličtinu neovládají. Ono učit už dávno není poslání.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 18:08  

Ono učit už dávno není poslání.



a učit se nějak vyšlo z módy.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 19:47  

Autor článku píše:
Když jsem nastoupil do práce, můj pan profesor /ročník 1919/ mluvil anglicky, německy ,francouzsky tak dobře, že ani on ani nikdo jiný nepoznal, že nejde o jeho mateřský jazyk.

Možná by neuškodilo uvědomit si, KOLIK bylo v oněch letech vystudovaných panů profesorů a vůbec vysokoškolsky vzdělaných odborníků a porovnat se současným stavem.

Možná bychom zjistili, že onu excelentní znalost jazyka jaksi samozřejmě očekáváme také od dítek, která by v roce 1938, kdy asi mohl zmiňovaný profesor maturovat, ztěží dokončila "měšťanku".

Že jsou dnešní dítka líná se učit a spoléhají na google translator je fakt.
Ale i když pronášíme plamenné projevy, neměli bychom ztrácet soudnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.