Přečtěte si: Nejchudší školy na kontinentu: Balkán a za ním Česko

úterý 6. září 2011 ·

Ani slavnostní proslovy k zahájení školního roku nemohou zakrýt fakt, že zdejší prvňáčci nastupují do nejchudších základních škol na evropském kontinentu s výjimkou Balkánu.

Z článku Petra Holuba v Aktuálně.cz vybíráme:

Roční příděl českého státu na žáka nepřesahuje tři tisíce eur. Na stejné úrovni je Litva, o čtvrtinu méně dokážou na základní školy sehnat mnohem chudší Rumuni a Bulhaři.


Zmíněné údaje sice pocházejí z roku 2008, kdy školy utrpěly Topolánkovou rozpočtovou reformou, poměry se však od té doby nezlepšily.


Výdaje na školy sice vyrostly vzhledem k HDP v krizovém roce 2009, od té doby se ale zase šetří. Rozpočet navržený pro nadcházející školní rok překoná tři roky starý negativní rekord.


Vývoj financování základních škol je tak v úplném rozporu s tím, co České republice doporučují tuzemští i zahraniční experti.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 11:35  

Ale na nejrůznější Pandury, Promopra, Blanky a jiné tunely je (kupodivu stále ještě) peněz dost.

O to větší sešup nastane, až se výsledky podfinancovaného a dezorganizovaného školství v ekonomice projeví.

Bohužel zpoždění je velké, takže - kde ti gauneři, které jsme si už po několikáté pečlivě zvolili, a příště jistě zvolíme zase, už v tu dobu budou...

Nadáváme na "nepřizpůsobivé", ale svůj stát si řídíme tak, že proti tomu je jejich přístup k životu vrcholem zodpovědnosti.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 11:43  

Bárta na Bahamách nebo v Jihoafrické republice, Kalousek - tepláky a kartáček ?, Schwarzenberg asi důchodce v Rakousku, Nečas zbičován fanatiky ve své straně,...nacionalista Klaus ?

Anonymní řekl(a)...
7. září 2011 v 16:13  

S údivem si v posledním čísle učitelských novin čtu, že podle prezidenta na tom není školství špatně.
Asi má mysli "školství" svého syna a nikoli celé či základní školství.

Anonymní řekl(a)...
7. září 2011 v 21:30  

Sakra, kurňa - to že i Poláci, Slováci a Maďaři že jsou na tom lépe?

Anonymní řekl(a)...
9. září 2011 v 18:11  

President Barack Obama called for $30 billion in new money to stave off teacher layoffs—and $30 billion more to revamp facilities at the nation's K-12 schools and community colleges—as he outlined his vision for spurring the sputtering economy in a speech to Congress Thursday night.

http://blogs.edweek.org/edweek/campaign-k-12/2011/09/president_barack_obama_will_ca.html?cmp=ENL-EU-NEWS1

Pašák Obama! S těmi našimi usmolenci jako Kalousek nebo ten na hradě, co tvrdí, že na tom není školství špatně, se to nedá ani srovnávat.

Janek Wagner řekl(a)...
9. září 2011 v 18:56  

http://www.eclassroomnews.com/2011/09/09/jobs-plan-would-help-modernize-schools/

Schools and teachers stand to benefit from an ambitious, $450 billion plan to boost jobs and put cash in the pockets of dispirited Americans, as President Obama responded to an economy in peril by unveiling his larger-than-expected jobs plan before a joint session of Congress Sept. 8.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.