Přečtěte si: Levné školství

pondělí 19. září 2011 ·

Ze statistiky OECD plyne, že se u nás na školství šetří. Teď jde o to, jestli se za předposlední příčku v rozsáhlém mezinárodním srovnání mají naši politici občanům omluvit, anebo zda se tímto umístěním chtějí chlubit. Šetrnosti se pravda poslední dobou tleská, jenomže zrovna u vzdělávání to neplatí.

Z článku Ivana Hoffmana v Deník.cz vybíráme:

U veřejných výdajů samozřejmě nejde jenom o to „kolik“, ale rovněž „za co“. Nízký rozpočet školství je ostudou vlády, která předkládá špatný rozpočet a poslanců, kteří pro něj hlasují. Nešetrné hospodaření s vyčleněnými prostředky je pak ostudou konkrétního ministerstva. Nad to je ale otázkou, zda by se za podfinancované české školství neměla kolektivně stydět i široká veřejnost. Čím jiným než souhlasem se státní školskou politikou je mlčení občanů k tomu, jak to u nás se vzděláváním vypadá. Zdá se, že jako národ Jana Ámose Komenského doplácíme na iluzi, že jsme jaksi geneticky od přírody chytří a vzdělaní jen díky tomu, že tady od nás pochází učitel národů.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. září 2011 v 12:53  

Jan Ámos Komenský - učitel národů (kromě českého)...

Anonymní řekl(a)...
19. září 2011 v 16:52  

Proč by měla naše veřejnost podporovat vyšší výdaje na školství, když je s ním spokojená a je v něm vše v pořádku (lze-li věřit dosavadním sociologickým průzkumům).

A proč by je měli podporovat politici, když z výdajů na školství se tak obtížně přikrádá (ve srovnání třeba s dopravou, zdravotnictvím, armádou... a vlastně skoro vším ostatním).

Jsme na nejlepší cestě do horoucích pekel a můžeme si za to sami. Víme, co volíme za pakáž a přesto ji volíme ji pořád dokola stejnou.

A třeba tahle země už ani není, mj. právě kvůli zplundrovanému školství, schopna lepší politiky vydat... nemluvě o tom, že by těch pár set miliónů na volební kampaň asi stejně dohromady nedali.

Takže je vymalováno. Kdo může, nechť si najde stát, kde to funguje lépe, emigruje tam a začne znovu.

poste.restante řekl(a)...
19. září 2011 v 18:09  

Jednak nevím, kam bych emigroval, a jednak jsem na to dnes už příliš pohodlný. :-)

Já bych to přece jen nejdřív ještě zkusil tady.

Třeba právě tak, že našim žákům, myslím těm, kteří jsou už dospělí, řekneme, co je v systému špatně a proč.

Nemyslím nějakou politickou agitaci. Každý ať hledá cesty k řešení podle svého přesvědčení.

Ale můžeme svinstvo a nepořádek kolem nás pojmenovat.

Na to nepotřebujeme granty, projekty, dotace, ani nové ŠVP.

Možná, že oni najdou lepší cestu.
Nějakou jinou, která nevede do horoucích pekel.
Možná.
Snad.

Anonymní řekl(a)...
19. září 2011 v 21:41  

Zlá a nepřející slůvka!
Proč?
Protože Řecko! Řecko!! Řeckóóó!!!
(A samozřejmě rovná daň.)
A když nemáte na učebnice, systémovým řešením je Rašelina Soběslav.

Luděk Blaha řekl(a)...
19. září 2011 v 21:56  

systémovým řešením je Rašelina Soběslav

Tak já zkusím Štěrk Písek.

Anonymní řekl(a)...
19. září 2011 v 22:39  

Nevím, nevím. Autor (anonymní z 21:41) zřejmě zamýšlí ukončit svůj neblahý život skokem do rašeliniště. S tím štěrkem se mi to nezdá dobrý nápad...

Anonymní řekl(a)...
20. září 2011 v 15:45  

Autor (anonymní z 21:41) jen reagoval na nedávno zde zveřejněný "příklad hodný následování", kdy učebnice žákům několika tříd soběslavské školy zakoupil jako sponzorský dar místní podnik Rašelina.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.