Přečtěte si: Děti ke strojům

úterý 13. září 2011 ·

Krajští politici začali slučovat školy po svém.

Z článku Hany Čápové v RESPEKT.cz vybíráme:

Plány krajských radních na omezování dětí v jejich ambici dosáhnout podle svých možností co nejvyššího všeobecného vzdělání znějí ve světle statistik a mezinárodních srovnání překvapivě. Podíl žáků ve všeobecném středním vzdělání (gymnázia a lycea) máme velmi nízký, něco přes 20 procent, v zemích OECD tento typ škol navštěvuje v průměru dvakrát více dětí. Naopak učňů máme více, než je obvyklé. Přitom právě učni jsou v rychle se měnícím světě dost zranitelnou skupinou, úzká specializace a nedostatek obecnějších dovedností jim brání pružně reagovat na trh práce. Proč přes tyto skutečnosti chtějí krajští politici omezovat právě všeobecné vzdělávání? „Musíme uchovat obory, o které mají podnikatelé zájem,“ říká jihomoravský náměstek Stanislav Juránek. „Kdyby se přihlásilo jen šest klempířů, přesto obor udržíme. Chceme zachovat odbornost, která má smysl.“ Jako důkaz zájmu o řemesla uvádí kominíky, kteří se vyrojili poté, co jim změna zákona přihrála možnost vydělat. „Máme třicet nových kominíků, skoro všichni jsou inženýři,“ říká Juránek. Jenže – není to právě důkaz toho, že vzdělaný člověk si příležitost najde? Náměstek Juránek to vidí jinak: „Já se spíš ptám, jestli ti lidé opravdu měli tak dlouho studovat za peníze státu, když by jim stačil výuční list.“

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 14:41  

„Já se spíš ptám, jestli ti lidé opravdu měli tak dlouho studovat za peníze státu, když by jim stačil výuční list.“

Pane náměstku Juránku, vy jste ale b.... (Promiňte, ale už jsem se nemohla udržet. Té do očí bijící blbosti je v poslední době tolik, že bych jednotlivce i mlátila, ažˇby se jim rozsvítilo.)

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 22:08  

Pro 13. září 2011 14:41

Madam, namlaťte laskavě do palice přednostně sobě. Do učebních oborů nechodí lidé z plezíru ale proto, že na hlubší studium nemají.

Pseudovzdělanci jako Vy si myslí, že kdyby celou populaci prohnali gymnáziem a nějakým nepotřebným cáklým "univerzitním" oborem, tak budeme národ konkurenceschopných...

Realita je však taková, že nezaměstnaní absolventi zbytečných tzv. VŠ oborů (ČR jich má akreditovaných 8 tisíc!!!) brzy přečíslí absolventy oborů učebních.

Petr S.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 20:21  

Víte jaká je realita ve strojírenských podnicích? Na montážních linkách pracují maturantky OA. Prý nenašly práci v oboru. Což je docela škoda, že se učily účetnictví, korespondenci, ekonomiku, jazyky a v praxi to nevyužily. Na druhé straně chybí mladí technici, nástrojaři, svářeči, obráběči kovů. Stará generace odchází postupně do důchodu. Je šílené, že na obráběcích strojích, v kovárnách, v lisovně, pracují nevyučení lidé. Jakpak by to dopadlo, když by se něco podobného přihodilo ve zdravotnictví? Zuby by Vám trhal kovář, pitval by Vás hrobař, plísně na nohou by Vás zbavoval zahradník, plíce by zas mohl kontrolovat trafikant, cukrářka by mohla pracovat na dietologii, řezník na chirurgii, politik na gynekologii.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 21:03  

Jenže taková maturantka z OA na montážní lince strojírenského podniku snadno přejde např. do kanceláře téhož podniku nebo na linku podniku např. elektrotechnického. Zkrátka podle potřeby a momentálních možností (objektivních či subjektivních). Zatímco absolvent učiliště bude umět "utahovat šrouby jednoho typu" a dost. Navíc oba budou vychovávat děti. A troufám si tvrdit, že lepší výchovu a péči dostanou děti od vzdělané, byť mimo obor pracující, matky.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. září 2011 v 21:24  

lepší výchovu a péči dostanou děti od vzdělané, byť mimo obor pracující, matky

Poněkud odvážné tvrzení s mojí životní zkušeností nekorespondující a to tou, že čím vzdělanější matka, tím větší spratek dítě. Nejvyšší spratkovitost pak zparavidla vykazují matky učitelky bez ohledu na jejich aprobaci.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 21:51  

Zatímco absolvent učiliště bude umět "utahovat šrouby jednoho typu" a dost.

Zatímco absolvent medicíny bude umět "trhat zuby jednoho typu" a dost.

Musíme mít jak všeobecně vzdělané lidi, tak i specialisty. Jinak můžete sofistikovaná průmyslová odvětví zabalit. Jsme stále průmyslová země a průmysl nás živí.

Učební obor není o utahování šroubů, to dokáže každý. Je to o schopnosti ovládát číslicově řízené stroje včetně seřizování, programování a údržbě, o znalostech materiálů, znalosti nástrojů a měřicích přístrojů, výrobních technologií, schopnosti číst strojírenské výkresy, musíte mít dobrou prostorovou představivost, umět si dopočítat pomocné rozměry.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 22:00  

Pan Šteffl a spol. prostě nepřestanou snižovat učiliště. A nedivme se. Tyto školy nějak málo stojí o Scio testy...

Luděk Blaha řekl(a)...
15. září 2011 v 22:15  

Normálně lidsky je mi milejší kvalitní kuchař, dlaždič nebo jeřábnice než humanitní trubec, cvachoidní lékař nebo nedejbože projektově enviromentální zkompetentňovač.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.