E-kniha pro vás: Pohled na české školství v mezinárodním srovnání

úterý 13. září 2011 ·

Organizace pro ekonomickou spolupráci (OECD) dnes zveřejnila ročenku Education at a Glance 2011, ve které uvádí statistické údaje v oblasti vzdělávání.



Současně s touto studií vydává Ústav pro informace ve vzdělávání již podeváté samostatnou publikaci s názvem „České školství v mezinárodním srovnání – Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2011“, která obsahuje výběr nejzajímavějších indikátorů z ročenky školství OECD. Zároveň jsou v ní obsaženy nejvíce diskutované indikátory z oblasti vzdělávání, o které je z řad odborné i laické veřejnosti největší zájem.

„Publikace České školství v mezinárodním srovnání je určena všem, kdo ke své práci potřebují statistické informace o školství v zahraničí, nebo porovnání českého vzdělávacího systému se školskými systémy jiných zemí. Nejedná se o prostý překlad publikace Education at a Glance, ale zveřejněné informace jsme doplnili i příslušnými údaji za Českou republiku a jejich interpretací,“ vysvětluje ministr školství Josef Dobeš.

Indikátory zveřejněné v ročence Education at a Glance se každoročně mírně obměňují, základní struktura však zůstává stejná. Letošní publikace obsahuje čtyři hlavní kapitoly:

  • Výsledky vzdělávání a výnosy ze vzdělávání
  • Finanční a lidské zdroje vložené do vzdělávání
  • Přístup ke vzdělávání, účast na něm a průchod vzdělávací soustavou
  • Školní prostředí a organizace škol

„Údaje publikované v letošním vydání jsou za školní rok 2008/2009, kalendářní rok 2009, přičemž údaje o finančních výdajích jsou za rok 2008.  Některé informace mohou být za jiné období, například údaje o dalším vzdělávání dospělých jsou z roku 2007, některé údaje o ziscích ze vzdělávání z roku 2009,“ doplňuje ředitelka divize statistických informací a analýz Ústavu pro informace ve vzdělávání Michaela Kleňhová.

Publikace Education at a Glance vychází od roku 1996 každoročně, předtím byla vydávána nepravidelně. Údaje za Českou republiku zveřejňuje publikace od roku 1992.

Příloha:  Publikace České školství v mezinárodním srovnání

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. září 2011 v 16:04  

"Jsme doplnili..."? Myslíte, pane ministře, vy a ten ÚIV, který jste zrušil? (Prostě, když už je příliš sprostou lží křičet "JÁ", tak alespoň "my".)

Možná, že byl ÚIV předimenzovaný a tím neefektivní, dovnitř jsem neviděl, viděl jsem jen výstupy. Ale ty výstupy byly vcelku profesionální, měly hlavu a patu a daly se používat.

Jsem zvědav, jestli a jaké budou po vaší reorganizaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.