Mezinárodní ekologická soutěž pro školy: Stále zbývá několik volných míst pro mladé přírodovědce

středa 7. září 2011 ·

Fond WWF a Nadace ERSTE představují vzdělávací projekt pro studenty z 11 zemí.

Až do 15. září  2011 se studenti ve věku od 12 do 16 let mohou  přihlásit spolu se svými pedagogy do mezinárodního ekologického projektu „Evropské školy pro živou planetu“, organizovaného WWF a Nadací ERSTE.  Studenti z 11 evropských zemí v něm mají možnost zpracovat své vlastní projekty zaměřené na ochranu přírody, konkrétně na ekologické stopy a zdravé řeky. Nejlepší projekty budou vybrány na závěrečném setkání, které proběhne v červnu 2012 v Rumunsku. Vítězné třídy budou pozvány na týdenní pobyt v přírodě v Rumunsku.

“Záměrem projektu ´Evropské školy pro živou planetu´ je umožnit studentům aktivně spoluvytvářet své životní prostředí i svou budoucnost,” říká Barbara Tauscher, vedoucí  rakouského vzdělávacího programu životního prostředí WWF. “Hlavní myšlenkou projektu je láska k přírodě a setkávání podobně smýšlejících lidí z celého světa. Výhledově tak směřujeme k vytvoření nadnárodní sítě mladých lidí, kteří se aktivně angažují v oblasti ochrany přírody.”

Enviromentální soutěž pro školy začíná týdenní akademií pro dvojice student-pedagog v Rakousku.  Na workshopech a outdoorových aktivitách představí eko-pedagogové z WWF a  odborníci na ochranu životního prostředí žákům a jejich učitelům témata projektu “Ekologická stopa – globální dopady spotřeby”, “Dunaj – tepna Evropy” a “Aktivní občanství – mobilizace a motivace”. Program zahrnuje rovněž metodiku projektového managementu, teambuildingu a propagace (PR). Na tvorbu a realizaci svých vlastních ekologických projektů budou mít studenti čas až do konce školního roku. Jak si projekty vymyslí a v jaké podobě je zrealizují, je zcela na jejich tvůrčích dispozicích. Mohou to být představení pouličního divadla nebo výstavy, časopisy či akční plány pro školy.

Ekologické projekty bude možno během školního roku sledovat na veřejně přístupném interaktivním weblogu http://schools.foralivingplanet.eu. Jednotlivé třídy si na něm povedou své deníky, budou moci prezentovat obrázky a videa z projektů a vyměňovat si zkušenosti. Komentáři ke všem zveřejněným aktivitám budou moci přispívat studenti, učitelé a všichni, kdo stránku navštíví. Žáci a jejich pedagogové se opět sejdou v červnu 2012. Představí své ekologické aktivity na velkém závěrečném setkání v Rumunsku, podělí se o své zkušenosti s ostatními a vyberou čtyři nejlepší projekty. Vítězné třídy budou pozvány na podzimní tábor mládeže v Rumunském národním parku.

Účast v ekologické soutěži pro školy je bezplatná. Třídy, které se jí zúčastní, obdrží nadto ještě finanční podporu na uskutečnění svých projektů zaměřených na ochranu přírody. Oficiálním jazykem akademie, projektové dokumentace a závěrečného setkání je angličtina.

Další informace o „Evropských školách pro živou planetu” a přihlášku najdete na http://schools.foralivingplanet.eu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.