Martin Rychlík: Dvě učebnice sexuální výchovy. Jedna vyhovuje, druhá s úchylem už ne...

sobota 24. září 2011 ·

Varování ministerstva školství: Obsažené ilustrace z učebnice rodinné výchovy nejsou vhodné pro vaše patnáctileté děti z 8. tříd ZŠ.


Loni publikoval týdeník Reflex zamyšlení nad sexuální výchovou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše (VV). Je to jen pár dní, kdy se totožné téma dostalo na přetřes v hlavních českých médiích... Co jsme se o lásce a pohlavním životě z ministerstva školství zase dozvěděli?


Nejprve přišla Česká televize s odhalením, že existuje „ministerský dokument“ Pročištění rámcového vzdělávacího plánu, jenž přichází s nápadem na zavedení etiky namísto sexuální výchovy. Ze stejného zdroje vycházela o den později i Mladá fronta Dnes.

Ministerstvo to ostře popřelo, sám ministr obě novinářky označil za vysoce neprofesionální. „Odmítám nařčení z tmářství. Jediné, co jsem udělal, bylo stažení příručky k sexuální výchově, kde si z toho soukromí autoři chtěli udělat za ministerské peníze vlastní byznys. Příručku je možné používat, ale ne s doporučením MŠMT,“ říká ministr Dobeš, podle nějž by prvotní informace o sexu měli dětem poskytnout rodiče a učitel, jehož znají. Sexuální výchova by prý v budoucnu mohla být včleněna do předmětu etická výchova.

Cenzura ohavných genitálů...
A pak přišla cenzura, jinak to prostě nazvat nejde. Učebnice rodinné výchovy pro 8. ročník základních škol (pro čtrnácti až patnáctiletou mládež) byla při schvalování doložky ministerstvem „umravněna“. Zmizel obrázek úchyla a ilustrativní návod, jak na ztopořený úd nasadit prezervativ. K neudělení doložky dali dle MfD popud konzervativci z Výboru na obranu rodičovských práv (VORP), jimž ministr Dobeš rád naslouchá. A mezi něž patří i Michal Semín, jeden ze zakladatelů stále viditelnější Akce D.O.S.T.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. září 2011 v 11:20  

Na školách je těch původních učebnic asi 50 - 60 000 a učí se z nich zhruba polovina dětí. Na nákup nových školy po všech dosavadních škrtech ONIV prostě nemají, budou rády, když zvládnou nakoupit učebnice pro prvňáky, které jim podle zákona musejí po skončení první třídy nechat.

Co s tím asi pan vězeňský psycholog a jeho ministerstvo udělá?

Spálí ty špatné učebnice na hranici a "sežene" někde peníze, které doteď na učebnice nebyly, na jejich vyměnění za ty "správné"?

Nebo si "odškrtne", že se zalíbil pár potenciálním voličům mezi extrémními konzervativci, a nechá školy dál používat ty původní "špatné"?

V obou dvou případech nezaslouží, než aby si před jeho lidskými kvalitami každý slušný člověk odplivl.

poste.restante řekl(a)...
26. září 2011 v 12:07  

Spálí ty špatné učebnice na hranici a "sežene" někde peníze, které doteď na učebnice nebyly, na jejich vyměnění za ty "správné"?


Já si myslím, že by nové učebnice mohl sponzorsky nakoupit VORP, ne?

Také bychom mohli přelepovat a přeškrtávat obrázky, věty a odstavce.

Možná by se našli někteří, věkem starší kolegové, kteří by poskytli potřebné know-how.
Obzvláště dějepisáři už v tom přece musí být hodně zdatní.
Když už ne z let první republiky, tak alespoň z poválečné a poúnorové doby.
Škoda jen, že v euforii devadesátých let se kupovaly nové učebnice. Tehdy jsme si to mohli nacvičit a jak by se nám to dnes hodilo.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 14:55  

A co kdyby to dělali deváťáci po přijímacích zkouškách? Třeba by tolik neprudili?

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 14:56  

A nebo by tam naopak mohli něco přidat (jsou přece vrstevníky, tak nejlíp vědí, co chtějí jejich mladší spolužáci vědět).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.