Jana Příhodová: Pane ministře, chyba není ve schopnostech žáků…

středa 14. září 2011 ·

Kantoři ve školách jsou zahlceni neustálými změnami systému výuky. Před listopadem 1989 byly maturity všude stejné, a témata k písemné práci se vyhlašovala rozhlasem. Povinná maturita byla, jak z matematiky, tak z cizího jazyka, kterým v té době byl jazyk ruský. Kromě jazyka, museli studenti zvládnout i jiné písmo. Kam nás neustálé změny posouvají? Jsou snad dnešní děti hloupější? Nevěřím tomu. Cizí jazyk je součást výuky již od třetí třídy. Studenti jej zvládají velmi dobře.

Po pravdě, od revoluce v roce 1989, uplynulo více jak dvacet let, a bránit povinné maturitě z cizího jazyka, slovy, že to studenti nezvládnou, považuji za absolutní nesmysl. Připadá mě, že se vytrácí víra ve schopnosti kantorů a pedagogů na školách. Chce tím pan ministr školství sdělit, že za dvacet let je učitelský sbor neschopný, že odvádí špatnou práci minimálně v oblasti výuky cizího jazyka? Pokud to tak je, pak kromě hrstky škol, které budou mít označení VIP, je systém vzdělávání v troskách a slušelo by doporučit rodičům dětí školou povinných, pošlete děti na školy do jiného země. Opravdu to tak je? Opravdu, oznamuje ministr školství, že kvalita výuky je katastrofální a nedostatečná?

Nevěřím tomu, pedagogické sbory odvádí dobrou práci, a to ve všech oblastech vzdělávání. Studenti kopírují své vrstevníky na celém světě, najdeme studenty kvalitní, průměrné i ty slabší. Běžná populace. Jeden každý musí napnout svoje schopnosti a věnovat se práci, které rozumí. Ráda si přečtu komentáře pedagogů, a pokud mne přesvědčí, že opravdu studenti nemají schopnost maturovat z cizího jazyka, nebude jiná možnost, než přijmout toto jako fakt, a jen vzdychnu, kam nás průběžné reformy školství dovedly. Do té doby tomu neuvěřím, a prosím, neponižujme studenty tím, že jim budeme říkat, že jsou hloupí, a nemají schopnost vykonat maturitu z cizího jazyka.

Jsem přesvědčena, že vzdělávání trpí jinými neduhy a bolestmi. Za stále se zhoršujících finančních podmínek změna střídá změnu, nejsou dotaženy mnohé nastartované projekty (např. standardy vzdělávání), vymýšlí se byrokratické postupy (smlouva s rodiči), zkrátka místo prohlubování kvality a nastavení žebříčku vzdělanostních hodnot sledujeme jen bezbřehé vynalézání a výmluvy na cokoli. Možná by bylo dobré nechat pracovat odborníky a populismus a politikaření od školství oddělit.

Převzato z www.odspraha1.cz.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 10:36  

Vážená paní Příhodová,

srovnáváte nesrovnatelné. Před rokem 1989 maturovalo nižší procento z populace daného ročníku. Dále učitelé ruštiny neměli možnost si někde jinde vydělat mnohem více peněz, proto většinou zůstali ve školství. Dnes pokud umí učitel opravdu výborně cizí jazyk, uživí se daleko lépe mimo školství. Takže na školách učí učitelé, z nichž mnozí jazyk, který vyučují, příliš dobře neovládají. A dále musí dovést k maturitě i ty žáky, kteří by se před dvaceti lety na střední školu vůbec nedostali.
Řešením tohoto problému je zrušení maturit na učňovských školách (učeň by se měl učit pouze svůj obor, pokud ho zvládne, je to už velký úspěch) a zvýšení platů učitelů. Jedině tak se dostanou do škol kvalitní učitelé - to bude ale samozřejmě dost dlouho trvat. Čím dříve se s tím začne, tím lépe. Stačí dávat do školství stejný podíl HDP jako Německo.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 11:19  

S paní Příhodovou musím jedině souhlasit. Se svým názorem na státní maturitu a její povinné části : ČJ, AJ ( případně jiný světový jazyk ), M + školní část maturity.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 11:32  

Cizí jazyk je součást výuky již od třetí třídy. Studenti jej zvládají velmi dobře."

Tak jenom kvůli takovým nesmyslně zobecňujícím názorům, které platí zcela omezeně a maximálně u gymnazistů, jsem pro všechno to testování a srovnávací zkoušky. Dokud to nepraskne, tak mnoho tomášů neuvěří.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2011 v 18:46  

S panem ministrem bohužel sranda není nikdy. S ním je to jedině "vo držku".
Souček, zase Praha

Zen řekl(a)...
15. září 2011 v 1:36  

Ciste pro zajimavost - autorka NIKDY nepracovala ve skolstvi, prestoze je expertem ODS Prahy 1 na tuto oblast.

Zdroj: http://www.coi.cz/de/o-coi/ustredni-reditel-ka-2.html

Luděk Blaha řekl(a)...
15. září 2011 v 12:21  

NIKDY nepracovala ve skolstvi

Inspektor kontroluje, je-li něco v souladu s něčím jiným. Kontroluje to, co při jeho průletu školou kontrolovat lze.
Představa nebo dokonce praxe školního inspektora jako jednohospitačního metodika je pro mne jen obtížně uchopitelná.
Přijatelnější se mi jeví inspektor neučitel než inspektor bývalý mizerný učitel. Když mi někdo začne vykládat rozumy a já vím, co to bývávalo zač, je to značně hořko směšné.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2011 v 16:56  

Nepřestávám zírat. Odkdy do školství mluví a snad i rozhodují inspektoři a ředitelé České obchodní inspekce? Copak se školství stává obchodním artiklem??
A o co tady jde, o obchodní zakázky pro jazykové firmy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.